Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yurt içinde siyasi gelişmeler piyasalar üzerinde baskıya neden oluyor. ABD'de görülen Zarrab davasına dair gelişmelerin de etkisiyle BIST 100 endeksi dün günü yüzde 2,57 değer kaybıyla 102.068,03 puandan tamamladı, Dolar/TL 3.97 ile tarihi rekor seviyelere yaklaştı. BIST 100 Endeksi bugün yatay seyrederken Dolar/TL ve Euro/TL tarihi seviyelerin biraz altında işlem görüyor.  

Bloomberg HT'ye konuk olan Stratejist Arzu Odabaşı Borsada satış baskısının biraz daha sürebileceğini söyledi. Odabaşı hisse senedi piyasalarının  yıl başından bu yana prim yaptığını hatırlatarak "dolar bazında da iyi getiri sağladık. Şu an ABD'deki davaya dair süreç Aralık öncesinde sonuçlanır beklentisi var, yani 2-3 hafta daha stres yaratacak, bu da satış baskısının devam etmesine neden olacaktır" dedi.

"92 BİN 500 ÇOK KRİTİK"

Bankacılık sektörüne gelebilecek olası cezalara yönelik tedirginlik olduğunu kaydeden Odabaşı "bu tedirginlik de satış baskısına neden oluyor. Piyasa dengesine bakınca da sürekli bu kadar güçlü hareket beklenemezdi. Satış baskısının biraz daha sürme olasılığı yüksek." diye konuştu. Odabaşı endekste 92.500 seviyesinin çok kritik olduğunu, buraya kadar düzeltme olduğu zaman iyi bir alım fırsatı olabileceğini kaydetti.

"4 SEVİYESİ AŞILIRSA HAMLE YAPAR"

İnfo Yatırım FX Araştırma Uzmanı Cem Gönen Bloomberg HT'ye doların 4 seviyesini aşması durumunda Merkez Bankası'nın hamle yapabileceğini söyledi. Bankanın faiz silahını ileride kullanacağını belirten Gönen "faizde 200 - 300 baz puan gibi artış beklemiyoruz. Kur 4-4.30 hareketine başlarsa belki o zaman Merkez'den müdahale gelir" dedi.  

MERKEZ, TOPLANTI ÖNCESİ ADIM ATAR MI?

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan ABD'deki davanın piyasa üzerinde etkili olmaya devam edeceğini kaydetti. Merkez'in 14 Aralık'taki toplantısından önce adım atması için ciddi bir panik fiyatlaması olması gerektiğini söyleyen Doğan Merkez Bankası'nın bu süreçte aldığı önlemlere dikkat çekerek bu adımların devamının gelebileceğini kaydetti.

Doğan "Merkez Bankası 14'ündeki toplantıya kadar bu yollarla devam edebilir. Ani bir karar alması için gerçekten bir panik oluşması gerekir." dedi. Doğan gelecek toplantıda bankanın GLP faiz oranında artış yapabileceğini sözlerine ekledi.