Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ING Group Euro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden Houte, Euro/Dolar paritesinin 6 ay içerisinde 1,15 seviyesine kadar gerileyebileceğini ancak paritenin uzun dönemde 1,25-1,30 seviyelerine kadar yükselebileceğini belirtti.

Euro/dolar paritesi, Alman ekonomisine ilişkin politik istikrarsızlık endişelerinin azalmasıyla yükseliş trendine geçti

Bu ay içerisinde 1,1555'e kadar gerileyen euro/dolar paritesi, Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel'in partisinin Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile koalisyon kurma hedefiyle görüşmeler yapmaya hazır olduğunu belirtmesiyle 1,1961'e kadar yükseldi ve 22 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Ekonomistler, ABD Senatosu'nda oylanacak vergi reformunun da euro/dolar paritesinin yönü üzerinde belirleyici olduğunu ifade etti.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ING Group Euro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden Houte, euro/dolar paritesinin 6 ay içerisinde 1,15 seviyesine kadar gerileyebileceğini ancak uzun dönemde 1,25-1,30 seviyelerine kadar yükselebileceğini belirtti.

Almanya'daki zorlu koalisyon görüşmelerinin parite üzerinde önemli bir etkisinin olmadığını ifade eden Houte, doların avroya karşı zayıflamasının sebebinin ABD Senatosu'nda vergi reformunun henüz kabul edilmemesi olduğunu aktardı.

Houte, avronun Avrupa ekonomisinin beklenenden daha güçlü performans sergilemesiyle değer kazandığını dile getirerek, Euro Bölgesi'ndeki bütün güven göstergelerinin rekor seviyelere yakın olduğunu anlattı. Doların hala aşırı değerli olmasından dolayı uzun vadede değer kaybedeceği öngörüsünde bulunan Houte, kısa vadede durumların dolar için daha az olumsuzluk içerdiğini kaydetti. Houte, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faizleri sabit tutarken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri artıracak olmasının dolar için pozitif olduğuna dikkati çekti.

Yatırımcıların euro'ya yoğun bir şekilde yatırım yaptığını vurgulayan Houte, avroyla ilgili güzel haberlerin zaten fiyatlandığını belirtti.

"Büyüme, enflasyon ve faizin Euro Bölgesi'nde yatırımlara ve avroya desteği devam ediyor"

Rabobank Uluslararası Başekonomisti ve Euro Bölgesi Stratejisti Elwin de Groot ise euro/dolar paritesinin 6 ay içerisinde 1,20, 12 ay içerisinde de 1,22 seviyesine ulaşacağı öngörüsünde bulundu.

Almanya'da ekonomik güven verisinin yukarı yönlü olarak sürpriz yaptığını ve Euro Bölgesi'ndeki diğer ülkelerdeki büyümenin güçlü olduğunu vurgulayan Groot, ekonomik büyümenin, düşük enflasyonun ve düşük faiz oranlarının birleşiminin Euro Bölgesi'nde yatırımları ve euro'yu desteklemeye devam ettiğini kaydetti.

Groot, euro/dolar paritesinin ABD Senatosu'nda oylanacak olan vergi reformunun senatodan geçmesin veya geçememesinden yoğun bir şekilde etkileneceğini ifade etti.