Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Seyrantepe Alibeyköy cep otogarı arası metro geliyor. Seyrantepe Alibeyköy cep otogarı metro güzergahı ve detayları belli oldu. 

Çed süreci başlayan proje 823 milyon 472 bin TL yatırımla hayata geçirilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Daire Başkanlığı Raylı Sistem Projeler Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek olan Seyrantepe Alibeyköy cep otogarı Kağıthane, Sarıyer ve Eyüp ilçelerini kapsıyor.

6,8 kilometre uzunluğundaki hat 3 istasyondan oluşuyor. Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Metro Hattı, halihazırda işletilmekte olan Yenikapı-Hacıosman-Seyrantepe (M2) metro hattının devamı olarak planlanıyor.

Seyrantepe Alibeyköy metro hattı güzergahı Kağıthane’de mevcutta bulunan Seyrantepe istasyonundan başlıyor Hamidiye Mahallesi’nden Alibeyköy Cep Otogarı ve Eyüp ilçesinde bulunan Çırçır istasyonundan geçiyor. Hat, Çırçır İstasyonunda yapım aşamasındaki Kabataş-Mahmutbey Metrosu(M7) ile, Alibeyköy Cep Otogarı istasyonunda ise yapım aşamasındaki Eminönü-Alibeyköy tramvayı ile entegre olacak.

Çed süreci başlayan Seyrantepe Alibeyköy Cep Otogarı metro hattının inşaatına Çed gerekli değildir kararının alınmasının ardından başlanması planlanıyor.  Projenin inşaat aşamasında 50 kişinin çalışması öngörülüyor.

SEYRANTEPE İSTASYONU
Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Raylı Sistem Metro Hattının ilk İstasyonu .Bu istasyon Sarıyer ilçesi sınırları içinde yer alan ve çok kullanılan raylı sistem hatlarından olan Yenikapı- Hacıosman (M2) metro hattının önemli istasyonlarından biri. Seyrantepe İstasyonu (M2) metro hattına Sanayi Mahallesi istasyonundan ayrılan tüneller ile bağlanıyor. Mevcut işletmede git-gel olarak çalışan Sanayi-Seyrantepe Hattı, Seyrantepe-Alibeyköy hattı bittiği zaman Yenikapı-Alibeyköy olarak normal işletmeye geçecek.
Hattın yaklaşık 300 metre kuzeybatısında Galatasaray Spor Kulübü için yapılan stadyum (Türk Telekom Arena) ve 200 metre güneyinde Polis Lojmanları bulunyor. Ulaşım bu istasyon üzerinden yapılıyor. Hat bu istasyonda İstinye-Kağıthane metro hattı ile entegre olacak.

HAMİDİYE İSTASYONU
Hamidiye,  Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Raylı Sistem Metro Hattının ikinci istasyonu oluyor. I 19  Hamidiye İstasyonu Huzur mahallesinden (5.Levent in altında geçecek) sonra Viyadüğe çıkacak hat, 3 katlı büyük İstanbul tüneli için ayrılan rezerv alandan geçerek Hamidiye mahallesine gidecek. Cendere Vadisi geçişinde hem NATO/BOTAŞ Boru Hatlarının koruma bantları dikkate alınmış hem de ileride yapılması planlanan büyük İstanbul Tüneli için ayrılan rezerv alan en az şekilde etkilenecek bir geçiş öngörülmüştür. Böylece 3 katlı büyük İstanbul tünelinin Cendere Vadisi geçişindeki güzergah serbesitesi arttırılacak.

ALİBEYKÖY-CEP OTOGARI İSTASYONU
Hamidiye İstasyonundan sonra güneybatıya yönelen ve derin tünel olarak devam edecek hat üçüncü istasyon olan Alibeyköy-Cep Otogarı İstasyonuna gelecek. Hat, yaklaşık 5.kilometresinde yüzeye çıkacak, istasyon bölgesini geçtikten sonra hat tekrar derin tünel olarak devam edecek. İstasyon, Seyrantepe Alibeyköy Cep Otogarı ile birlikte Alibeyköy Deresi’nin de üzerinden geçerek, derenin her iki tarafındaki yapılara hizmet edecek şekilde konumlandırılmış. Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı raylı sistem metro hattı bu istasyonda yapım aşamasındaki Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı ile entegrasyon yapacaktır. Hat aynı zamanda Medya Center projesinin güneyinden geçerek bu istasyona varacak.

ÇIRÇIR İSTASYONU
Çırçır istasyonu, 42 metre derinlikte tasarlanan Seyrantepe-Alibeyköy Cep Otogarı Raylı Sistem Metro Hattının son istasyonu. Alibeyköy Cep Otogarı istasyonundan sonra güneybatıya yönelen hat Çırçır istasyonuna varacak. İstasyonun hemen yanında Beka belediye blokları ve 30 m karşısında İstanbul Eyüp Refhan Tümer Meslek Teknik Anadolu Lisesi bulunuyor . İstasyon ev-iş ve ev-okul yolculuklarına hizmet etmesi bekleniyor. Makasın sonunda ise Şehit Çatalkaş Parkı ve Çirçir Ortaokulu bulunuyor. Hat Çırçır İstasyonu yapım aşamasında olan Kabataş- Mahmutbey (M7) hattıyla entegre olacak.