Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, Amerikan iş dünyasının nabzını tutan "Bej Kitap" raporunun Kasım 2017 sayısını yayımladı.

Bankanın 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan rapora göre, ekonomik faaliyetler ekim-kasım döneminde ülke genelinde ılımlı veya sınırlı düzeyde arttı.

Raporda, iş dünyasının ekonomik beklentilerinin iyileştiğine vurgu yapılırken, sektörel bazda değerlendirmelere de yer verildi. 

Ulaşım ve sanayi sektörlerinin birçok bölgede genişleme kaydettiği belirtilen rapora göre, perakende satışlar tatil dönemi öncesinde yatay seyretti. 


Fiyat baskıları güçlendi

İstihdamın ekim ayında yayınlanan son rapora kıyasla arttığına işaret edilen Bej Kitap’ta sıkılaşan iş gücü piyasasında arz eksikliği yaşandığı da vurgulandı. 

Raporda, "Birçok şube, iş verenlerin kalifiye eleman bulmakta zorlandığını bildirdi. Ayrıca, bazı şubeler gereken şartları taşıyan adaylar bulamamanın işe alımları sınırlayan en önemli faktör olduğunu rapor etti." ifadesine yer verildi. 

Piyasaların raporda odaklandığı tespitlerden bir başkası ise enflasyona yönelik oldu. Fiyat baskılarının önceki rapora kıyasla güçlendiğini ortaya koyan Bej Kitap, Fed’in yılın son toplantısında faiz artıracağına dair beklentilerini güçlendirdi. 

Bej Kitap'ta yer alan analizler, Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından kullanılıyor. FOMC'un bu yılki sekizinci ve son toplantısı 12-13 Aralık'ta Washington’da düzenlenecek.

AA