Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün ABD büyüme verisi ve Sarraf davasına dair haberlerle yükselen kur hafif geriledi. Güne hafif düşüşle 3.95'ten başlayan kur 3.93'e kadar gevşedi. Lira bugün Bloomberg'in izlediği gelişen piyasa paraları arasında en fazla değer kazanan para birimi oldu. Dolar endeksi de bugün hafif yükselişte.

Kur dün 3.97'nin üzerini test ederek tarihi rekora yaklaşmıştı. 

ABD'de görülen dava Lira üzerinde baskı oluşturuyor. Uzmanlar, davanın devamında Türkiye'den başka bankacı veya siyasilerin suçlanıp suçlanmayacağına ilişkin süreç netlik kazanana yani dava sonuçlanana kadar kurdaki bu baskının devam edeceğini öngörüyor. Zarrab’ın ifade vermek için bugün de mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

Dün ABD 3. çeyrek büyümesinin 3 yılın zirvesine çıkması da doların küresel çapta değer kazanmasında etkili olmuştu.

YENİ HEDEF NERESİ?

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy yolladığı notta "ABD’de Senatoda oylanacak vergi indirim paketine dair gelişmeler paketin geçebileceğine işaret ediyor. Bu durumun gelişmekte olan piyasa para birimlerinde neden olabileceği değer kaybı baskısı ve Türkiye’ye dair olası haber akışı Dolar/TL kurunun önümüzdeki günlerde 3.9830 direncini test edebileceğine işaret ediyor." ifadelerini kullandı.



Günün devamında ABD'de PCE enflasyonu izlenecek. Ak Yatırım yolladığı bir notta veriye ilişkin olarak "Beklenti çekirdek PCE’de aylık %0,2, yıllık %1,4’lük artış. Fed’in enflasyon hedefi ise %2 seviyesinde.  Önümüzdeki dönemin en önemli sorunsalı olan ABD enflasyonunun kademeli olarak artmasını ve 2018 yılı ilk çeyreği sonundan itibaren hızlanmasını bekliyoruz." değerlendirmesine yer verdi.