Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Citigroup'a göre, emtia yatırımcılarını 2018 yılında cesaretlendirecek çok unsur var. Ancak, Citi'ye göre, bu yatırımcılar Çin gibi ülkeler karşısında temkinli olmalı. 

Banka tarafından yayınlanan raporda, emtiadaki talep artışının hem gelişen hem de gelişmiş piyasalar tarafından desteklenerek gelecek yıl ve 2019'da da sürdürüleceği belirtildi. Citigroup'a göre, dünyanın en büyük metal ve enerji tüketicisi olan Çin'de bir yavaşlama gerçekleşmesi ihtimali bulunsa da, ülkedeki daha sıkı çevre standartları ve banka bilançolarını desteklemek adına kapasite aşımını ortadan kaldırma baskıları, bazı emtiada daralmaya yol açabilir. 

Bloomberg Emtia Endeksi, daha sıkı arz ve daha güçlü talep işaretleriyle Haziran ayının ikinci yarısından bu yana yaklaşık yüzde 10 yükseldi. Citigroup, 2017'nin ikinci yarısında yaklaşık yüzde 20'lik bir büyüme sergileyen hammadde varlıklarına olan akışların yakın dönemde de destek bulacağını belirtti.  

Citi'nin yıllık olarak yayınladığı piyasa görünümü raporunda, "Emtianın yılın başından bugüne kadar olan performansı ve daha yüksek küresel büyüme beklentileri, çoğu emtiada potansiyel olarak daha sıkı dengeler işaret ediyor" ve "Ancak, Çin'in 'Yeni Ekonomi'sine ilişkin belirsizlikler ve ülkenin emtia ağırlıklı 'Eski Ekonomi'sinin süregelen etkileri, gidilecek yolda birtakım pürüzler yaratacak" ifadeleri kullanıldı.