Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Turkey Macro View Consultancy Başekonomisti İnanç Sözer Bloomberg HT'deki Yatırım Kulübü programında Açıl Sezen'in sorularını yanıtladı.

Sözer Dolar/TL 'deki son gerilemenin büyük oranda Merkez Bankası'nın yüklü faiz artışına gideceği beklentisinden kaynaklandığını söyledi.

Sözer "Diğer neden de yurt dışındaki davanın Türkiye lehine döndüğüne dair imalar olması..Biz özünde 14 Aralık'taki toplantıda faiz artışı olacağı beklentisinin artması nedeniyle TL'de iyimserlik goruyoruz. Bu hareketin belki düzeltmesi olabilir, belki tekrar 3.90'ları görebiliriz ama MB hayal kırıklığına yol açarsa kurun hızlı şekilde tekrar geri döndüğünü görebiliriz" diye konuştu. Sözer Merkez Bankası'nın GLP faizini 150 baz puan civarında yukarı çekerek piyasaların isteğini bir miktar karşılayacağını öngördü.

"MB KANAYAN YARAYI DURDURUR"

Kurdaki artışı durdurmak konusunda gerçek çözümün enflasyonu düşürmek ve risk primlerini iyileştirmek olduğunu kaydeden Sözer "Öncelikle kanayan yarayı Merkez Bankası durdurabilir ama yine de TL ciddi değerlenecek diyemiyoruz. Sadece şu anki sıkıntı bertaraf edilebilir." dedi.

Enflasyonda en yükseğin Kasım'da görüldüğünü belirten Sözer 2018 genelinde de enflasyonun inemeyeceğini öngördü. Sözer "özellikle çekirdek enflasyonun tek haneye inemediğini göreceğiz. Gıda ve kur bacağında enflasyonda yukarı baskı varken faiz hadlerinde de yukarı baskının devam edeceğini görmek çok makul görünüyor" diye konuştu.