Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL



- "Reform yapacağız, yapıyoruz, yapısal sorunları çözdük, çözüyoruz, Batı ile ilişkilerimiz rayına giriyor. Türkiye, ne demokrasiden ne hukuk devletinden ne insan haklarından ne de ticarete açık olmaktan ödün vermeyecek"
-

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Reform yapacağız, yapıyoruz, yapısal sorunları çözdük, çözüyoruz, Batı ile ilişkilerimiz rayına giriyor. Türkiye, ne demokrasiden ne hukuk devletinden ne insan haklarından ne de ticarete açık olmaktan ödün vermeyecek." dedi.

Şimşek, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) yarın gerçekleştireceği Yüksek İstişare Konseyi toplantısı öncesinde JW Marriott Otel'de düzenlenen resepsiyonda konuştu.

Üç mesajı bulunduğunu ifade eden Şimşek, ilk mesajının, reformların hızlandırılması olduğunu söyledi. Şimşek, "Son 1,5 yılda birçok alanda önemli adımlar attık. Önümüzdeki 12 ayda biraz daha hızlı koşacağız. Türkiye ekonomisinin şoklara karşı direncini artırmak için daha çok reform yapacağız. Büyümeyi sürdürülebilir kılmak için daha kapsayıcı büyüme için daha yüksek istihdam için reform yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Politikalarda öngörülebilirliği artıracaklarını vurgulayan Şimşek, "Maliye politikasında döngü karşıtı çaba içindeyiz. Eminim para politikasında da daha sade daha güçlü bir duruşla birlikte enflasyon aşağı iner." ifadesini kullandı.

Şimşek, ikinci mesajının Batı ile ilişkiler konusunda olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Batıyla ilişkileri biz tekrar makul bir patikaya oturtuyoruz. Yarın Brüksel'de AB ile Yüksek Düzeyli Ekonomi Diyalog Toplantımız, bir zirvemiz olacak. Bundan bir süre önce Başbakanımızla New York'taydık. Rusya'daydım, gelecek hafta Çin'e gidiyoruz. Dünyanın dört bir köşesiyle ilişkileri nasıl derinleştiririz, nasıl geliştiririz çabası içindeyiz. Bunu yaparken esas pazarımız AB ile diyaloglarımızı hem güçlendiriyoruz, hem de yakın dönemde yaşadığımız gerilimleri geride bırakıyoruz. İnşallah bunun da yansımaları olumlu olacak."

Üçüncü mesaj olarak sanayi devrimine dikkati çeken Şimşek, bu devrimin hem yıkıcı etkileri olacağını, hem de muazzam fırsatlara yol açacağını söyledi. Şimşek, bu devrimi en başından itibaren fırsata dönüştürmek istediklerini aktararak, iş dünyasının bu konudaki çaba ve katkısını önemsediğini belirtti. Türkiye'nin dönüşüm haritasının birlikte çıkarılacağını ifade eden Şimşek, "Özel sektörle bir ekip ruhuyla ülkemizin bir taraftan aksayan taraflarını yani yapısal reformlarını tamamlayacağız, bir taraftan sanayi devrimine hazırlığı tamamlayacağız. Beşeri sermayeye yatırım yapıyoruz." dedi.

Şimşek, İstanbul'un, start-up şirketler ve yeni fikirler için Ortadoğu, Orta Asya, Afrika ve Balkanlarda bir üs haline gelebileceğini vurgulayarak, "Bunun da başarılı olması için Hazine olarak fonlara doğrudan kaynak vereceğiz. Fonların fonuna zaten veriyorduk. Bu ekosistemi tamamlamak için diğer çabalara devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Yapılan reformlara dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

"Reform yapacağız, yapıyoruz, yapısal sorunları çözdük çözüyoruz, Batı ile ilişkilerimiz rayına giriyor. Türkiye, ne demokrasiden ne hukuk devletinden ne insan haklarından ne de ticarete açık olmaktan ödün vermeyecek. Sanayi devriminin başından itibaren de hazırlıklı olmak istiyoruz. Yol haritasını birlikte çıkaracağız."

- TÜSİAD Başkanı Bilecik

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik de salondaki "insani berekete" hayran olduğunu belirterek, "O yüzden hem coşkumuz, hem heyecanımız, hem de keyfimiz had safhada." dedi. Katılımlarından dolayı davetlilere teşekkür eden Bilecik, Şimşek'in konuşmasında verdiği mesajlara işaret ederek, "Ankara'nın dönüşü kadar gelişi de güzelmiş." diye konuştu.

Resepsiyona, Başbakan Yardımcısı Şimşek ve eşi Esra Şimşek'in yanı sıra, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, milletvekilleri, büyükelçiler, bürokratlar ve çok sayıda iş adamı katıldı.

AA