Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün Bloomberg HT'deki Küresel Piyasalar programına konuk olan uzmanlar Merkez Bankası'nın 14 Aralık'ta gerçekleşecek toplantısına ilişkin beklentilerini anlattı.

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte Merkez Bankası'nın dolardan ziyade enflasyon beklentisi açısından adım atması gerektiğine dikkat çekiyor. Ökte "Dolar 3.85'e düştü, Merkez Bankası bir şey yapmaz" düşüncesini kafamızdan atmalıyız. Merkez Bankamız çok doğru şekilde kur fiyatlaması tarafında değil, enflasyon beklentisi tarafında. TCMB Beklenti Anketi'nde enflasyon beklentileri tarihi yüksek seviyelerde. Böyle bir ortamda Merkez Bankası risk alamaz..." diye konuştu.

Merkez Bankası'nın GLP faiz oranını %12.25'ten %13.25'e yükselteceğini öngören Ökte bankanın piyasaya mutlaka bir sadeleşme hareketi göstermesi gerektiğini de vurguladı. Ökte "Eğer ABD vergi reformu ve Fed fiyatlaması değişirse anında harekete geçeceğini piyasa oyuncularına göstermesi lazım" ifadesini kullandı.

"TL'YE CİDDİ YANSIMASI OLMAZ"

Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert ise piyasanın genel beklentisinin 75 baz puanlık faiz artışı olduğunu ve bu adımın dolar üzerinde olası etkisini "Merkez Bankası haftalık repo faizini yükseltirse daha olumlu etki görürüz ama sadece 75 baz puan yapmasının TL'ye çok ciddi yansıması olmayabilir" şeklinde yorumladı.