Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki Akıllı Para programına konuk olan Odeabank Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ali Kırali Merkez Bankası'nın 14 Aralık'taki toplantısında faiz artıracağını öngördü.

Kırali "Muhtemelen geç likidite penceresi faizinde 100 baz puan artış yapacaktır. Ama enflasyonda baz etkisi kaynaklı düşüşle artacak reel faize güvenerek daha fazlasından kaçınacaktır..Bu adımı koridoru yukarı çekerek yaparsa çok daha etkili olur ama bunu yaparlar mı bilmiyoruz" dedi.

- ÖNCE FED, SONRA MERKEZ

Merkez Bankası toplantısının Fed'den bir gün sonra olmasının da iyi olduğunu belirten Kırali, "Orada ne olduğunu göreceğiz. Sonra zaten piyasalar Noel tatili nedeniyle sessizliğe bürünecek. Piyasada büyük bir tepki olacağını beklemiyorum, zaten 100 baz puanlık bir artış satın alınıyor...Fed'in noktasal grafiğinde ne olacak, sözlü yönlendirme ne olacak bunlara bakacağız. Eğer oradan çok şahin bir şey gelmezse ve biz Ocak ayında küresel piyasalarda sert fiyatlanmalara uyanmazsak bu faiz artışı bir sonraki toplantıya kadar bizi rahatlıkla götürür." dedi.

Enflasyon rakamlarının da yardımcı olacağını kaydeden Kırali "çünkü 3-4 ay boyunca enflasyonda aşağı geliş olacak. Küresel piyasalarda sakin durum sürerse bunun ben kısa-orta vadede bu adımın yeterli olabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

2018 beklentilerini anlatan uzman büyümenin yüzde 4'ün biraz üzerinde olacağını öngördü.