Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki Yatırım Kulübü'ne konuk olan Abank Başekonomisti Serdar Şenol Merkez Bankası'ndan 100 baz puanlık faiz artışı beklediğini, ancak dolardaki son düşüş nedeniyle daha az artışın da şaşırtıcı olmayacağını söyledi.

Piyasanın Merkez Bankası'ndan 100 baz puan artırım beklediğini hatırlatan Şenol "GLP'yi 250-300 baz puan artırsın, alanını geniş tutsun gibi beklentiler de var. 100 bp artış daha imkanlı gibi." diye konuştu.

Kurda son 1-2 haftadır yaşanan hareketin Merkez Bankası'nın sınırlı faiz artışı yapmasına neden olabileceğini de kaydeden Şenol "Yani 50 - 75 bp gibi bir artış da çok şaşırtıcı olmaz, piyasanın tepkisi de çok negatif olmaz" diye konuştu. Şenol Merkez Bankası'nın 2018'in ilk aylarda enflasyonda yaşanacak düşüşü göz önüne alıp beklemeyi tercih ederse kurun tepkisinin daha sert olabileceğine dikkat çekti.  
DOLARA MI, ENFLASYONA MI BAKACAK?

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte ise önceki günkü değerlendirmesinde Merkez Bankası'nın dolardan ziyade enflasyon beklentilerine bakarak adım atması gerektiğine dikkat çekti.

Ökte konuya ilişkin olarak "Dolar 3.85'e düştü, Merkez Bankası bir şey yapmaz" düşüncesini kafamızdan atmalıyız. Merkez Bankamız çok doğru şekilde kur fiyatlaması tarafında değil, enflasyon beklentisi tarafında. TCMB Beklenti Anketi'nde enflasyon beklentileri tarihi yüksek seviyelerde. Böyle bir ortamda Merkez Bankası risk alamaz..." yorumunu yaptı.