Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bu hafta Avrupa'dan ABD'ye kadar Merkez Bankalarının haftası olacak. Başta Fed'in ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın atacağı adımlar piyasalar tarafından yakından izlenecek.

Piyasalarda genel beklenti her iki Merkez Bankası'nın da faiz artışına gideceği yönünde.

Fed'in yılın son toplantısında 25 baz puanlık faiz artışına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Zira çoğu Fed yetkilisi de konuşmalarında Aralık ayında faiz artışının uygun olacağını vurguluyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın da son dönemde tahminlerin üzerinde yükselen enflasyon ve kur nedeniyle PPK toplantısında geç likidite penceresi faizini artırması bekleniyor. Kimi uzmanlar kurdaki son yükselişin yavaşlaması nedeniyle
daha düşük oranda faiz artışı olabileceğini, kimileri ise Merkez Bankası'nın kurdan ziyade enflasyon beklentilerini göz önünde bulundurarak artış yapacağını öngörüyor.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ali Kırali Bloomberg HT'ye Merkez'den 100 baz puanlık artış olabileceğini, bunun da kısa-orta vadede yeterli olacağını söyledi.

Rabobank'a göre TCMB Dolar/TL 'de yukarı yönlü trendi kırmak için en az 300 baz puanlık faiz artırımına gitmeli. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P de TCMB'nin faizi en az 100 baz puan artırmasının muhtemel olduğunu belirtti.

Fed'in kararı 13 Aralık Çarşamba, Merkez Bankası'nın faiz kararı ise 14 Aralık'ta açıklanacak.

Bunların yanı sıra Perşembe günkü Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının kararları da piyasaların radarında olacak.