Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, New York'un manhattan bölgesinde meydana gelen patlama ile birlikte kazançlarını geri verdi. Dolar düştü ve ABD Hazine tahvilleri değer kazandı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, New York Polis Teşkilatı'nın 42'nci Cadde'deki Port Authority otobüs terminalinde meydana geln patlamaya ilişkin haberlere yanıt verdikleri yolunda bir tweet atmasının ardından küçük çaplı kazancını geri verdi. Dolar kayıplarını sürdürdü ve altın değer kazandı.

Avrupa hisse senetleri, merkez bankalarının kararlarından oldukça fazla etkilenmesi beklenen bu haftaya başlarken, yön bulmakta zorluk çekti. Avrupa tahvillerinin çoğu yükseldi ve dolar değer kazandı. Sterlin, Brexit görüşmelerindeki kilitlenmeyi aşmaya yönelik taahhütlerin bazılarında sorun çıkması ile geriledi. Asya'da, Nikkei 225 Endeksi, Tokyo'daki hisselerin işlem hacminin düşük olmasına karşın güçlü kapanması ile birlikte, 26 yılın en yüksek seviyesini test etti.

Piyasalarda dikkatler bu haftaki merkez bankası toplantılarına çevrildi. Fed'in çarşamba günü sona erecek toplantısında faiz artırımına gitmesi beklenirken, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Perşembe günkü toplantısında varlık alımlarını azaltma programının detaylarını açıklayabilir. Öte yandan, İngiltere ve İsviçre merkez bankaları da bu hafta toplanacak. Dünya ekonomisinin 2011'den bu yana en güçlü dönemine yönelmesi ile birlikte, Wall Street ekonomistleri yatırımcılara, 10 yılı aşkın sürenin en büyük parasal sıkılaştırmasına hazır olmalarını söylüyorlar.

Öte yandan, petrol, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının üç ayın en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte varil başına 57 dolar seviyesine doğru geriledi. Bitcoin vadelileri Chicago'da işlem görmeye başladı ve bu kontratlar bir ara yüzde 25 kadar sıçradı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed politika yapıcılarının, ABD'de süregelen güçlü büyüme, sağlam işgücü piyasası ve enflasyonun yükseleceğine ilişkin tahminlerle birlikte, gösterge faiz için belirlediği hedef aralığını yükseltmesi bekleniyor.

*Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası Perşembe günü para politikası toplantılarını gerçekleştirecek.

*ABD'de açıklanacak olan önemli veriler arasında Çarşamba günkü tüketici enflasyonu ve Perşembe günkü perakende satışlar yer alıyor.

*Avrupalı kanun koyucular Brexit'e ilişkin görüşmelerini sürdrürüyorlar ve dikkatlerini bir sonraki adıma ilişkin hareketlere çevirdiler. Öte yandan, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'na (Nafta) ilişkin müzakereler de başlayacak.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları New York saati ile 08:06'da yüzde 0.1'den az aşağıdaydı.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 düştü.

*Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.6 yükselerek yaklaşık 26 yılın zirvesine tırmandı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 sıçrayarak bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.7 yükselerek bir haftanın zirvesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.1795 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.337 ile yaklaşık iki haftanın en zayıf seviyesine indi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 113.28 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz düşerek yüzde 2.35'e indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 0.28'e indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 7 baz puan düşerek yüzde 1.208'e geriledi.

*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir puandan az düşerek yüzde 0.05'e indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.3 yükselerek varil başına 57.55 dolara yükseldi.

*Altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,250.88 dolara çıktı.

*Bakır yüzde 0.1 yükselerek pound başına 2.98 dolar ile bir haftanın zirvesine tırmandı.

(16:50'de güncellendi)