Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Bitcoin'in Wall Street'te başarılı geçen ilk günü, finans sektörünün şüphelerini sonlandırmadı.

Cboe Global Markets Inc.'de Pazar günü geç saatlerde işlem görmeye başlayan Bitcooin vadeli kontratları, kripto paranın bu yılki sert yükselişinin küçük bir kopyası gibiydi. Kontratların ilk işlem gününe, bazı teknik problemler ve güçlü yükselen değerlemeler hakimdi. İlk gün, Bitcoin'e inananların sevinmesine neden olurken, bazı büyük profesyoneller kenarda kalmaya devam etti.

Bitcoin türevleri bazı temel ölçümler dikkate alındığında başarılıydı, örneğin kimsenin elinde patlamadı. Öte yandan, kontratlarda ilk seansta görülen yüzde 24'lük yükseliş, spekülasyon hakkında uzun süredir devam eden şüpheleri de güçlendirdi. Kontratlar yatırımcılara kripto parada kolaylıkla kısa pozisyona girme imkanı sağladı, ancak bunun yerine alıcıların talepleri spot fiyatın yüzde 13 kadar üzerinde geldi. Bunun sonucu işlemler iki kez durduruldu. Bu durum ralli ve tartışmalara yeni bir cazibe kazandırdı.

Crescent Crypto Asset Management'ın kurucularından Michael Kazley, kontratların spot fiyatı daha yakından izleyeceği varsayımında bulunduğuna dikkat çekerek, "Prim, yukarı yönlü bir gösterge," dedi ve "Bu durum, aksi durumda gerçek bitcoine sahip olamayacak ya da olmak istemeyen yatırımcılardan gelen talep ile açıklanabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Diğerleri ise, vadeli kontratların fiyatları ile spot fiyat arasındaki farkı, sanal paranın geleneksel finans sektörü ile bir arada olmasının mümkün olamayacağının bir işareti olarak görüyor. Kontratların vadeleri dolduğunda, alıcılar nakit elde edecek, bitcoin'in kendisini değil. Bu durum spot bitcoin ile bağın zayıflaması olarak değerlendiriliyor. Türevlerin çok fazla bağımsız hareket edeceğinden endişe duyuluyor.

AQR Capital Management'ın eski direktörlerinden biri olan ve aynı zamanda kripto paraya yatırım yapan ve Bloomberg Prophets için yazan Aaron Brown, "Vadeli piyasanın açılışı birçok açıdan ılımlı bir felaket," dedi ve "Kontratların fiziki fiyata yakın olacağı sanıldı, iki kez üst fiyat limitini göreceği düşünülmedi" şeklinde konuştu.

Wall Street'teki işlem masaları bu yıl birçok varlık sınıfında daha fazla volatilite istiyor, böylelikle müşteri işlemlerinde daha fazla para kazanabilirler. Bitcoin çok volatil olabilir. Büyük bankalar, aracılar ve traderlardan oluşan büyük bir sektör grubu, geçen hafta yaptığı açıklamada, kripto paradaki volatilitenin, eğer fiyat hareketleri çok sert olursa, yatırımcıların kontratlarda yükümlülüklerini yerine getirememesine yol açmasından endişe duyduğunu kaydetti.

Dünyanın önde gelen bankaları Pzartesi günü bitcoin konusunda temkinli duruşlarını korudu. Aralarında Chase & Co., Citigroup Inc ve Morgan Stanley'in de bulunduğu firmalar, görüşmeler konusunda bilgiye sahip kaynaklara göre, vadeli kontratların takasını yapıp yapmamayı değerlendiriyor.

Cboe, Pazar günü New York saati ile 18:00'de bitcoin vadelilierinde işlemleri başlattı. İşlemlerin ilk saatinde, web sitesindeki trafik çok yoğundu ve bu nedenle, işlem sistemlerine müdahale edilmeksizin, gecikmeler ve aksaklıklar görüldü. Dünyanın en büyük Borsa işletmecisi CME Group Inc., benzer ürünlerin işlemlerini 18 Aralık'ta başlatmaya hazırlanıyor.

Westborough, Massachusetts'te Grimes & Co.'nun başkanı Kevin Grimes, vadeli işlemlerin bitcoini bir dereceye kadar meşrulaştırdığını, zira daha fazla kurumsal paranın gelme ve firmalara hedge pozisyonlarına girme imkanı yarattığını kaydetti.

Grimes, fiyat farkının, yatırımcıların bitcoin'e onu doğrudan satın almadan girmek istemelerini gösterdiğini söyledi ve "Kısa vadede, bu durum arz ve talebi biraz değiştirebilir. Ancak büyük resme bakıldığında, vadeli işlemler bitcoin için yapısal anlamda iyi bir şey. Zira böylelikle kurumsal paranın daha büyük bir kısmı daha rahat bir şekilde pozisyon satın alabilir" dedi.

Kleinberg, Kaplan, Wolff & Cohen'in hedge fon hukukçusu Stephen Bielecki, Pazartesi günü hazırladığı notta, yeni vadelilerin muhtemelen daha regüle ve daha istikrarlı bir spot piyasa yaratacağını ve ilave ürünler için yolu açacağını söyledi. Bielecki, "Birçok kişi, Securities and Exchange Commission'ın (ABD'de swermaye piyasası regülatörü) er ya da geç bitcoin bazlı exchange traded fon (borsada işlem gören fon) kurulmasına onay vermesini bekliyor" şeklinde konuştu.

Bitcoin, Pazartesi günü yüzde 9.6 yükselerek 17,148 dolara tırmandı ve bu yıl yaklaşık 17 kat yükseldi.

Clearbrook Global Advisors baş yatırım yetkilisi Tim Ng, "Bizim görüşümüz, bitcoin'in değişmeyeceği şeklinde," dedi ve "Değerleme bir tabana dayanmıyor, zira onu destekleyecek ne bir varlık var ne de bir merkez bankası gibi ona inanan ve tam destek veren kabul edilmiş bir kurum" şeklinde görüş bildirdi.