Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:40'ta güncellendi)

ABD hisse senetleri ve ABD Hazine tahvilleri, Fed'in faiz artırımına gitmesi ve 2018 yılı için büyüme tahminini yükseltmesinin ardından değer kazanırken dolar geriledi.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), Fed'in beklendiği üzere gösterge faizi 25 baz puan artırmasının hemen ardından yükseldi. Düşük sermayeli şirketlerin hisselerini içeren Russell 2000 Endeksi hisse senedi endeksleri arasında en güçlü performans gösteren endeks olmaya devam etti ve konfeksiyon firmaları ve hanehalkı mamülleri üreticileri yükselişe öncülük etti. ABD Hazine tahvillerinin faizi, yatırımcıların Fed'in gelecek yıl üç faiz artırımı olacağı yolundaki tahminini hazmetmeleri ile birlikte düşerken, altın sert yükseldi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Washington'da gerçekleştirdiği iki gün süren toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Kasırgalarla ilgili dalgalamaların ortalaması alındığında, istihdam artışı sağlam ve işsizlik oranı daha da düştü," dedi ve enflasyonun kısa vadede Fed'in yüzde 2 olan hedefinin altında kalmaya devam edeceğini, ancak orta vadede hedef yakınlarında "istikrar" bulacağını kaydetti.

Piyasa stratejistleri, Fed'in açıklamasının hisse senetleri için olumlu olduğunu kaydettiler.

Evercore ISIportföy strateji müdürü Dennis DeBusschere, müşteriler için hazırladığı notta, "Bu açıklama, büyümenin iyileşmeke olduğunu ve enflasyonun zayıf kalmasının Fed'in muhtemelen hızlı bir sıkılaştırmaya gitmeyeceğini işaret etmesinden dolayı, hisse senetleri için bir kuyruk rüzgarı konumunda," dedi ve "Enflasyon gelecek yıl yükselecek ve bu hareket, faiz artırımına yönelik piyasa beklentilerinin Fed',in görüşüne yaklaşmaına neden olacak. Bunun sonucu dönemsel/finansal hisse senetleri diğerlerine göre daha iyi performans gösterecek" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar, Ocak 2016'dan bu yana en uzun yükseliş dönemini sonlandırdı. Erken saatrlerde, ekonomik veriler, ABD'de tüketici enflasyonunun Kasın ayında yükseldiğini, ancak gıda ve enerji maliyetlerini çermeyen çekirdek göstergenin ise beklenmedik bir i
şekilde yavaşladığını gösterdi Salı günü açıklanan üretici fiyatları ise Kasım ayında tahmin edilenden daha fazla artmıştı.

San Francisco'da Permanent Portfolio Family of Funds'ın başkanı ve portföy yöneticisi Michael Cuggino, "Eğer büyümeye inanıyorsanız, bir şekilde enflasyonun da yükselmesini beklersiniz, ancak nereye ve ne zaman ve ne kadar, bunları tahmin etmek güç" dedi ve "Fakat faizin kademeli olarak artırılması, sağlıklı ve büyüyen bir ekonominin yan ürünü. Bu büyümenin biryansıması olarak para arzını ayarlamanız gerek" şeklinde görüş bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Perşembe günkü toplantısında varlık alımlarını azaltmaya yönelik planının detaylarını açıklaması bekleniyor. 2018 yılının görünümüne ilişkin yorumlar, yatırımcıların para politikasının normalleşmesinin küresel varlık fiyatları üzerimdeli etkilerine ağırlık vermesi ile birlikte, piyasalarda dikkatleri üzerlerine toplayacak.

Öte yandan, ham petrol, ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıkladığı verilerin petrol üretimi artarken stoklardaki düşüşün sürdğünü göstermesinin ardından yönün değiştirdi ve varil başına 57 doların altına indi. Altın, sanayi metallerinin çoğuyla birlikte yükseldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası Perşembe günü para politikası toplantılarını gerçekleştirecek.

*ABD'de Perşembe günkü perakende satışlar verisi açıklanacak.

*Avrupalı kanun koyucular Brexit'e ilişkin görüşmelerini sürdrürüyorlar ve dikkatlerini bir sonraki adıma ilişkin hareketlere çevirdiler. Öte yandan, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'na (Nafta) ilişkin müzakereler de başlayacak.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 15:07'de yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 düştü.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksş yüzde 0.1'den az düştü.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.4 geriledi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksş yüzde 0.7 düştü ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez geriledi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.7 yükselerek 1.1818 seviyesine çıktı ve bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.7 değer kazanarak 1.341 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan düşerek yüzde 2.3547 seviyesine indi ve son bir haftada ilk kez düştü.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi değişmeyerek yüzde 0.314'te kaldı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 1.216'ya indi.

Emtia

* Batı Teksas petrolü yüzde 0.8 düşerek varil başına 56.70 dolara geriledi.

*Altın yüzde 0.8 yükselerek ons başına 1,254.92 dolara çıktı.

*Bakır yüzde 1.2 yükselerek pound başına 3.04 dolara tırmandı ve üst üste altı gün yükselerek bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

(23:40'ta güncellendi)