Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası bu ay dolar karşısında yaklaşık %2 değer kazanarak gelişen ülke para birimleri arasında en iyi performansı kaydetti. Merkez Bankası'nın bugünkü toplantıda GLP faizini 100 baz puan artırarak %13.25'e çekeceği beklentisi TL'nin rekor düşük seviyelerden yükselmesinde etkili oldu.

Ancak analistlere göre Merkez Bankası politika yapıcıları piyasa beklentilerini karşılamazsa Lira ve tahviller baskı altında kalabilir.

Merkez Bankası bu yıl ortalama fonlama maliyetini yaklaşık 400 baz puan yükseltti. Ancak siyasi gelişmeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüksek faize karşı olduğunu belirtmesi gibi konular bu toplantıya ilişkin belirsizlik teşkil ediyor.

50 BAZ PUAN VEYA DAHA AZ ARTIŞ

Uzmanlar 50 baz puanın altında bir faiz artışı olması durumunda Lira'nın yeniden rekor düşük seviyelere gerileyeceğini ifade ediyor.

Carla Slim'in de yer aldığı Standard Chartered analistleri "GLP faizinde 50 baz puanlık artış 'hayal kırıklığı' olarak görülür, Dolar/TL 'nin 2018 sonunda 4.20 seviyelerine yükselmesi için kapıyı açar" yorumunu yaptı.

Londra merkezli Nomura'da stratejist olan Henrik Gullberg TL'nin bu durumda benzerlerine göre daha düşük performans göstereceğini belirtti.

Societe Generale'den Phoenix Kalen ise Lira'da satış olsa dahi yüksek nominal faiz getirisi ve enflasyonun zirve yaptığı beklentisiyle para biriminin görece olarak hızlıca toparlanarak stabil hale geleceğini dile getirdi.

75 VE 100 BAZ PUAN ARASI ARTIŞ

Piyasalarda genel beklenti bu aralıkta bir faiz artışı olacağı ve bu yönde bir adımın Lira'yı destekleyeceği yönünde. Türk Ekonomi Bankası Stratejisti Erkin Işık bu miktarda faiz artışına piyasanın olumlu tepki vereceğini belirtiyor.

Credit Agricole'den Guillaume Tresca ise bu tür bir adımın kayda değer bir ralliye neden olmayacağını, Türk Lirası'nın küresel algıdaki değişimlere karşı kırılgan kalacağını ifade ediyor.

Nomura'dan Gullberg bu aralıkta bir adım atıp 'gerekirse daha fazlasını yaparız' söylemiyle Lira'daki rallinin devam edebileceğini dile getiriyor.

ING'den Petr Krpata ve Muhammed Mercan da Merkez Bankası'nın daha fazla sıkılaşma olabileceği sinyalini vermesi durumunda 100 baz puanlık faiz artışının TL'nin istikrarlı hale gelmesine neden olacağını belirtti, uzmanlar "Lira'da önemli değer kazancı ve stabilizasyon görülürse Merkez Bankası'nın yeniden faiz artırımına da gitmesi gerekmez" ifadesine yer verdi.

100 BAZ PUAN VE ÜZERİ

Beklentilerin üzerinde bir sıkılaştırmanın Lira'da güçlü ralliyi tetikleyeceği ve yatırımcıların yeniden uzun pozisyon açmalarına fırsat vereceği belirtiliyor.

Citigroup'tan Luis Costa Merkez Bankası'nın gelecek aylarda 125 baz puanlık faiz artışı ihtimalinin fiyatlandığını belirterek Türk Lirası’nda uzun pozisyon tavsiye etti.

Societe General böyle bir miktarda faiz artışı senaryosunda Türk varlıklarının 'etkileyici bir dönüş" yapabileceğini söyledi.

Rabobank'tan Piotr Matys ise GLP faizinde 150 baz puan beklediğini ifade etti. Uzman böyle bir adımda dolar/TL'nin 3.7661'e kadar gerileyeceğine dikkat çekti.