Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar, yılın son Fed toplantısında faiz artışına gidilmesine tam ihtimal veriyor. Bir yandan, dikkatler, Başkan Janet Yellen'ın 2018 ve 2019 yılları için vereceği işaretlerde olacak. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin Çarşamba günü ABD saatiyle 14:00'da düzenlenecek toplantısında izlenecek önemli noktalar şöyle;

-Enflasyon rakamları

Traderlar, Fed'in gösterge faizi 25 baz puan artırmasını fiyatlıyor. Fed'in faizi yüzde 1.25-1.5 aralığına çekme durumunda 2017'nin üçüncü faiz artışı gerçekleşmiş olacak. Toplantı sonrasında gelecek açıklamalarda ise son enflasyon rakamlarında herhangi bir iyileşme olduğuna değinilip değinilmeyeceği de önemli bir soru. 

-Nokta grafik

Yıllık büyümenin son çeyreklerde yüzde 3 seviyesini aşması ve vergi indirimlerinin yaklaşmasıyla birlikte, Fed'in ekonomik tahminlerine güncelleme gelmesi muhtemel. Piyasalarda faiz artışı görünümü izleniyor olacak. Fed'in nokta grafiği, Eylül ayında 2018 için üç çeyrek puanlık faiz artışı gösteriyordu. Bazı Wall Street analistleri, bu rakamın 4'e yükselebileceğini öngörüyor. 

-Yellen'ın son yorumları

Fed Başkanı Yellen, ABD saatiyle 14:30'da son basın toplantısını düzenleyecek. İşsizlikte sert düşüşlerin görüldüğü, istikrarlı bir büyümenin gerçekleştiği ve piyasalarda herhangi bir felaketin yaşanmadığı bir dönemde başkanlık koltuğunda oturan Yellen, ekonomiye ilişkin iyimser bir değerlendirmede bulunabilir. Yellen'a yöneltilebilecek sorular arasında, Fed'in vergi indirimlerine ilişkin beklentileri, vergi indirimlerinin büyümeye potansiyel etkileri ve buna karşılık olarak ne kadar ek sıkılaşma gerektiği yer alıyor.   

FT