Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), yarın yapacağı yılın son toplantısında "sürpriz" bir karara imza atması beklenmiyor.

AMB Yönetim Konseyi, yarın Frankfurt’ta toplanacak. Toplantının ardından bankanın faiz kararları açıklanacak. AMB Başkanı Mario Draghi de alınan kararlara ilişkin basın toplantısı düzenleyecek.

Toplantıda AMB'nin yeni bir tedbir planı açıklaması öngörülmezken, enflasyon dinamiklerine vurgu yapması bekleniyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Euro Bölgesi'nde ekonomik güven yükselirken, işsizlik de yavaş yavaş düşüyor. Ekonominin hızla büyüme yoluna girdiği bölgede, fiyatlardaki gelişmelerde sürdürülebilir bir artış olmaması ise endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) öncü verilerine göre, Euro Bölgesi’nde ekimde yüzde 1,4 olan yıllık enflasyon, geçen ay yüzde 1,5 olarak ölçüldü. Yıllık enflasyon verisi yüzde 1,6’lık piyasa beklentisinin altında geldi.

- Aralık toplantısı, piyasalarda "daha az önemli" olarak değerlendiriliyor

Euro Bölgesi'nde para politikasını yürütmekten sorumlu olan ve enflasyon dinamiklerini yakından izleyen AMB, bölgede fiyat istikrarını sağlamak için yüzde 2'nin hemen altında ancak yüzde 2’ye yakın seviyede enflasyon hedefliyor. AMB, bu doğrultuda varlık alım programı ve düşük faiz politikasını da kapsayan bazı tedbirler uyguluyor.

AMB, ekim toplantısında piyasa beklentisi doğrultusunda faiz oranlarını değiştirmezken, Aralık 2017'ye kadar aylık 60 milyar euro olan net varlık alım miktarını ise Ocak 2018'den itibaren aylık 30 milyar euro seviyesinde Eylül 2018 sonuna kadar devam ettireceğini açıklamıştı.

Önceki toplantıda yeni bir karar açıklayan AMB'den, yılın son toplantısında yeni bir tedbir planı çıkması beklenmiyor. Aralık toplantısı, piyasalarda "daha az önemli" olarak değerlendiriliyor.

- Büyüme ve enflasyon tahminlerinde revizyon bekleniyor

Toplantıda, enflasyon için daha önce belirlenen 4 kriterin referans gösterilmesi ve uygulanan tedbirlerin gerekliliğinin vurgulanması öngörülüyor. Daha önceki sözle yönlendirmenin de değişmemesi beklenen toplantıda, gelecekteki olası para politikalarına ilişkin bazı ipuçlarının paylaşılabileceği belirtiliyor.

AMB personelinin yeni makroekonomik tahminlerinin de paylaşılacağı toplantıda, 2017, 2018 ve 2019 için büyüme tahminlerinin yanı sıra gelecek yıla ilişkin enflasyon öngörüsünün de yukarı yönlü revize edilmesi bekleniyor.

AMB, 2020 tahminlerini de ilk kez bu toplantıda paylaşacak.

AA