Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

Avrupa piyasalarında işlem gören hisse senetleri, yatırımcıların bu yılın son Avrupa Merkez bankası (AMB) toplantısının sonuçlarını beklemeleri ile birlikte düştü. Dolar, Fed'in 2018 yılı için faiz görünümünü değiştirmemesinin ardından başlayan düşüşünü durdururken, ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti.

Kimyasal mamül üreticilerinin hisselerindeki düşüşler, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki gerilemeye öncülük etti ve endeksteki sanayi sektörlerinin çoğu kırmızı bölgedeydi. ABD endeks vadeli kontratları hafifçe yükseldi. Çekirdek Avrupa tahvillerinin faizleri hafifçe yükseldi ve euro, Almanya ve Fransa'nın imalat sanayi verilerinin bölge ekonomisinin gücünü işaret etmesinin ardından kaybını geri aldı. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmemesinin ardından kazançlarını geri verdi. Türk Lirası, Merkez Bankası'nın geç likidite penceresi faizini yatırımcıların beklediğinden daha az artırmasının ardından değer kaybetti. Brent türü ham petrol varil başına 60 doların üzerinde tutundu.

Yatıcımcılar, AMB'nin perşembe günkü politika toplantısının ardından, gelecek yıl aylık varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin plana yönelik ayrıntılar için AMB Başkanı Mario Draghi'nin basın toplantısını izleyecek. Öte yandan, Fed dünkü toplantısında, politika faizini 25 baz puan artırdı ve 2018 yılı için üç faiz artırımı tahminini değiştirmedi. ABD merkez bankası 2018 yılı için büyüme tahminini yüzde 2.1'den yüzde 2.5'e yükseltirken, enflasyonda halen bir hızlanma görmediğini işaret etti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Perşembe günü perakende satışlar verisi açıklanacak.

*Avrupalı kanun koyucular Brexit'e ilişkin görüşmelerini sürdrürüyorlar ve dikkatlerini bir sonraki adıma ilişkin hareketlere çevirdiler. Öte yandan, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'na (Nafta) ilişkin müzakereler de başlayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:02'de yüzde 0.3 aşağıdaydı ve yaklaşık üç haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 yükseldi ve yükselişini altıncı güne taşıyarak rekor seviyeye tırmandı.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeksi yüzde 0.1 yükseldi ve yükselişini yedinci güne taşıyarak rekor seviyeye tırmandı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.3 ile bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*Euıro dolar karşısında değişmeyerek 1.1826 ile bir haftayı aşkın sürenin en güçlü seviyesinde kaldı.

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.3431 ile bir haftanın en güçlü seviyesine çıktı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 112.68 seviyesine indi.

*Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1.8 düşerek 3.8805 seviyesine indi ve yaklaşık altı haftanın en güçlü düşüşünü göstererek yaklaşık iki haftanın en zayıf seviyesine indi.

(16:30'da güncellendi)