Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed'in merakla beklenen toplantısı dün gerçekleşti. Fed yılın son toplantısında beklendiği gibi faiz artırırken şahin bir söylemden kaçındı. 2018'e ilişkin faiz artış tahminleri değişmeyerek 3'te kaldı. Başkan Janet Yellen Şubat ayında görevi devralacak Jerome Powell'in de temkinli stratejiyi sürdüreceğini ifade etti.

Banka ayrıca bu yıl için büyüme tahminini %2.4'ten %2.5'e, gelecek yıl için %2.1'den %2.5'e yükseltti.

Bugün ise Avrupa, İngiltere ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankalarının kararları izlenecek. İngiltere ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarında değişiklik yapması beklenmiyor.

İngiltere MB geçen ay 2007'den bu yana ilk kez faiz oranını %0.25'ten %0.50'ye yükseltmişti. Uzmanlar bankanın temkinli iyimser bir tonda söylemi olacağını öngörüyor. AMB de ekim toplantısında faiz oranlarını değiştirmezken, Aralık 2017'ye kadar aylık 60 milyar euro olan varlık alım miktarını Ocak 2018'den itibaren aylık 30 milyar euro seviyesinde Eylül 2018 sonuna kadar devam ettireceğini açıklamıştı.

TCMB'nin bugün alacağı karar ise TL'nin ve yurt içi piyasaların hareketi açısından belirleyici olacak. Genel beklenti Merkez Bankası'nın GLP faizini artıracağı yönünde. 75 - 100 baz puan arasında faiz artışı fiyatlanıyor. Yabancı kurumlar da Merkez Bankası'nın faiz artıracağını öngörüyor, ancak miktar konusunda farklılıklar var.

Dolar/TL 'Yİ NASIL ETKİLER?

AK Yatırım yolladığı bir notta Merkez'in olası adımlarını ve dolara etkilerini şöyle değerlendirdi; "GLP’de 100 baz puan faiz artırımı halihazırda fiyatlandığı için Dolar/TL üzerinde aşağı yönde ilave bir etki yaratmayabilir. İlave etki yaratabilecek unsurlar GLP’ye ek olarak haftalık repo veya gecelik borç verme faizlerinde artış olabilir. Böyle bir senaryoda (düşük olasılıklı senaryo - GLP+ repo faizlerinde değişiklik) Dolar/TL’de 3,76 desteğine çekilme olabilir."



Alnus Yatırım Genel Müdürü Egemen Kaya Bloomberg HT'ye piyasaların TCMB'den 75 baz puanlık faiz artışını fiyatlandığını, kurun 3.94'ten düşüşe geçmesinin temelinde faiz artırım beklentisi olduğunu ve faiz artırımı olmazsa dolarda yükseliş hareketi yaşanabileceğini kaydetti.

Turkey Macro View Consultancy Başekonomisti İnanç Sözer de TL'deki iyimserliğin faiz artış beklentisinden kaynaklandığını söyledi. Sözer "Faiz artışı kanayan yarayı durdurabilir ama yine de TL ciddi değerlenecek diyemiyoruz. Sadece şu anki sıkıntı bertaraf edilebilir." dedi.

Rabobank ise TCMB'nin dolar/TL'de yukarı yönlü trendi kırmak için en az 300 baz puanlık faiz artırımına gitmesi gerektiğini belirtiyor.

Bloomberg HT.com'un düzenlediği ve 7.056 kişinin oy kullandığı ankete göre ise %53 bugün faiz oranlarında herhangi bir değişiklik öngörmüyor.