Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, AMB'nin Perşembe günkü para politikasının ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Enflasyon için hala önemli miktarda teşvik gerekli" dedi.

Draghi, olumlu finansal koşullara ihtiyaç olduğunu ve enflasyon için hala önemli miktarda teşvik gerekli olduğunu ifade etti. Draghi, ekonomik ivmenin büyük ölçüde sağlam olduğunu söyledi.

AMB'nin Euro Bölgesi büyüme tahminleri yükseldi

"2020 yılında büyümeyi yüzde 1.7 bekliyoruz" diyen AMB Başkanı, bankanın 2017 yılına ilişkin büyüme tahmininin yüzde 2.2'den yüzde 2.4'e yükselttiklerini açıkladı. Bankanın 2018 yılı büyüme tahmini yüzde 1.8'den yüzde 2.3'e yükselirken 2019 büyüme tahmini ise yüzde 1.7'den yüzde 1.9'a yükseldi. Draghi, 2020 büyüme tahmininin ise yüzde 1.7 olduğunu belirtti.

Enflasyon tahminleri

2019 yılı enflasyon tahmininin yüzde 1.5 seviyesinde korunduğunun altını çizen AMB Başkanı, bankanın 2018 yılı enflasyon tahmini ise yüzde 1.4 seviyesinde bulunuyor. 2018 yılına ilişkin bir önceki tahmin ise yüzde 1.2 seviyesinde idi. 

Draghi tarafından yapılan açıklamaya göre AMB, Euro Bölgesi enflasyonunun 2020 yılında ortalama yüzde 1.7 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

Enflasyon revizyonlarının yüksek petrol ve gıda fiyatlarını yansıttığını ifade eden AMB Başkanı, AMB üyelerinin enflasyon patiksına yönelik güveninin arttığını bildirdi.

Draghi, AMB'nin enflasyon hedefine iki ay öncesine kıyasla daha yakın olduğunu belirtti.

AMB Başkanı, cansız ücret artışlarının AMB'nin enflasyon konusunda tedbirli olmaya yönelttiğini söyledi.

"Mali politikalar büyüme dostu olmalı"

Draghi, "Yapısal reformlar esaslı bir şekilde artırılmalı" dedi ve mali politikaların daha fazla büyüme dostu olması gerektiğinin altını çizdi.

Draghi, "Göstergeler güçlü ekonomik büyümeye işaret ediyor." dedi.

Draghi, "Ekonomik toparlanmanın aşamaları ABD ve Euro Bölgesi'nde farklı" şeklinde açıklamada bulundu.

AMB Başkanı, bankanın finansal istikrara ilişkin sistematik risk görmediğini belirtti. Draghi, ABD vergi reformunun Avrupa'ya olası etkileri üzerine henüz tartışılmadığını ifade etti.

AMB tarafından yapılan açıklamaya göre banka faizlerde değişikliğe gitmedi.