Advertisement
HABERLER ABONE OL

28 üyeli AB'nin devlet ve hükümet başkanları, Brexit, sığınmacılar, Kudüs, Rusya, savunma, sosyal ve ekonomik konuları görüşmek üzere Brüksel'de AB Konseyi binasında toplandı.

İki gün süren zirvenin sonunda AB liderleri, İngiltere'nin katılmadığı özel bir oturumda Brexit konusunu ele aldı. Liderler, AB-İngiltere arasında yürütülen müzakerelerde, vatandaş hakları, mali anlaşma ve İrlanda'yla sınır konularında yeterince ilerleme kaydedildiğine karar vererek ilişkilerin geleceğini tayin edecek ikinci aşamaya geçilmesine onay verdi.

- Brexit'te ikinci aşamaya geçildi

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla liderlerin ikinci aşamaya geçilmesinde mutabık kaldığını ifade ederek İngiltere Başbakanı Theresa May'i kutladı. May de yine sosyal medya üzerinden verdiği cevapta, sorunsuz bir Brexit'i gerçekleştirmek için bugün alınan kararın önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Tusk, basın toplantısında ise "Gelecekteki ilişkilerin çerçevesiyle ilgili şimdi 27 AB üyesi iç çalışmalar yapacak ve İngiltere'yle iletişimde olacak. Bu temelde genel prensipleri kabul edecek ve müzakerelere gelecek yıl başlayacağız." dedi.

Brexit konusunda AB'de birlikteliğinin devam edeceğine inandığını kaydeden Tusk, bir soru üzerine ikinci aşamada müzakerelerin ilk aşamadan daha zorlu olacağını ifade etti.

- Sığınmacı kotası tartışmasında anlaşmaya varılamadı

Öte yandan, liderler, zirvede Tusk'un zorunlu sığınmacı kotasının kaldırılması yönündeki teklifini geri çevirdi. Özellikle Almanya, her üye ülkenin yük paylaşımı temelinde kendi paylarına düşen sığınmacıyı almasını istedi.

Tusk, teklifine yönelik sert tepkilere ilişkin bir soruya, "Fikrimi kesinlikle değiştirmedim. Avrupa'ya olan yasadışı göçün etkilerini azaltmak için etkili metoda ihtiyaç var. Gerçek kontrolün tekrar sağlanması gerekiyor." yanıtını verdi.

Zorunlu kotanın önemli ancak sorunun çözümü olmadığı savunan Tusk, ​"Bence en önemli hedef, Avrupa'yı bu yasadışı akış karşısında etkili eylem ve çabalarla birlikte tutmak." değerlendirmesini yaptı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de kotaya ilişkin tartışmanın "dramatik" olmadığını dile getirerek "Bakış açılarını konuştuk. Sorun sığınmacıların zorunlu yeniden yerleştirmesi değil, sorun yeniden yerleştirme." dedi. AB Konseyi'nin zorunlu kota konusunda aldığı bir kararı olduğuna dikkati çekerek "Değişmediği sürece bu karara uyacağım ve değişeceğini de düşünmüyorum." diye konuştu.

- Brexit'te ikinci aşama

Brexit sonrası ilişkileri belirleyecek ikinci aşama için müzakereler, ocak ayında başlayacak. Ancak ticari ilişkilere dair müzakerelerin mart ayından önce başlaması beklenmiyor. Müzakerelerin amacı, Brexit sonrası yaklaşık iki yıl sürecek geçiş döneminin şartları üzerinde anlaşma olacak.

AB, 29 Mart 2019'da İngiltere'nin birlikten ayrılması sonrası, üye olmasa da geçiş süresi boyunca AB kanunları ve Avrupa Adalet Divanı kararlarına uymasını istiyor. AB ve İngiltere arasındaki olası bir ticari anlaşmanın içeri belirsizliğini korurken Brüksel Londra'nın süreç tamamlana kadar diğer ülkelerle ikili ticari anlaşma yapamayacağını savunuyor.

- Brexit

İngiltere, geçen yıl haziran ayında yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart'ta da Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.Bu yılın Haziran ayında başlayan müzakerelerin ilk aşamasında, İngiltere'nin AB'ye ödemesi gereken para, vatandaşlık hakları ve İrlanda sınırı konuları öne çıkmıştı. Müzakereler için AB Komisyonunun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ve İngiltere'nin Brexit Bakanı David Davis başkanlığındaki teknik ekipler görevlendirilmişti.

AA