Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:10'da güncellendi)

Hisse senetleri, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de büyümeyi güçlendirmeyi amaçlayan vergi indirimleri tasarısının şekline ilişkin Cumhuriyetçilerin anlaşmaya varmasının ardından, yılın sondan bir önceki haftasına pozitif tonda başladı. Dolar düştü ve ABD Hazine tahvilleri aşağı yönde hareket etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, gayrımenkul, oto üreticileri ve teknoloji sektörlerinin yükselişlere öncülük etmesi ile birlikte son yedi haftanın en büyük çıkışını yaptı. Tokyo, Hong Kong ve Sydney'de hisse senedi gösterge endeksleri, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi ve diğer Amerikan göstergelerinin Cuma günü rekor seviyelerde kapatmasının ardından yükseldi. Avrupa tahvilleri, Cuma günkü not artırımının ardından Portekiz tahvillerinin değer kazanması ile birlikte karışık seyretti. Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit geçiş dönemi için diğer bir plan ortaya koymasının ardından değer kazandı. Euro, iki günlük düşüşün ardından yükseldi.

Yatırımcılar, yıl sonunun yaklaşması ile birlikte, ABD vergi reformuna ilişkin ilerlemeler üzerinde odaklanmaya devam ediyor. Kurumlar ve gelir vergilerinde indirime gitmeyi öngören planın yasalaşması için hafta ortasında Temsilciler Meclisi ve Senato'da oylamaya gidilmesi planlanıyor. Kanun yapıclar, yasanın böylelikle Noel öncesi imza için ABD Başkanı Donald Trump'ın önüne getirmeyi amaçlıyorlar.

Tokai Tokyo Research Institute Co. şef küresel stratejisti Shoji Hirakawa, "Vergi indirimi tasarısının bu yıl geçme olasılığı artıyor," dedi ve "Bu yasa, yatırımcıların şirket karlarında artış beklemelerine yol açmasından dolayı, sadece ABD'ye değil aynı zamanda aralarında Japonya'nın da olduğu tüm dünyadaki piyasalara faydalı olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Bunun yanında, Hindistan hisse senetleri, Başbakan Narendra Modi'nin kendi eyaletinde tekrar iktidarı almaya hazırlanması ile birlikte yükseldi. Bu seçim, 2019 yılının başındaki genel seçimler öncesi kritik önemde. Güney Afrika randı, Cyril Ramaphosa'nın iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi'nin yeni lideri olacağı yolundaki iyimserlikle değer kazandı.

Diğer tarafta, petrol, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının geöen hafta son dört haftaa ilk kez azalmasının ardından yükselişini varil başına 58 dolar doğru sürdürdü. Bitcoin, CME Groups Inc.'de vadeli kontratlarının işlem görmeye başlamasının, ana akım yatırımcıların kripto parayı daha pestijli görmeye başlamaları ve işlemlere daha ilgi duymalarını sağlaması ile birlikte 19,000 dolar civarında işlem gördü.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Başkanı Donald Trump Pazartesi günü ulusal güvenlik konuşmasını gerçekleştirecek ve Financial Times'a göre, bu konuşmada Çin'e "ekonomik saldırganlıktan" uzak durması çağrısında bulunacak.

*Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin Ekonomik Çalışma Konferansı'nın başlattı. Yatırımcıların dikkatleri, yetkililerin bu yılın büyüme hedefi olan "yüzde 6.5 ya da üzeri"ni düşürüp düşürmeyeceğinde olacak.

*İngiltere Başbakanı Theresa May Pazartesi günü parlamentoda konuşacak ve Salı günü dış ticaret istek listesi konusunda çalışmalara başlamak için kabineyi toplayacak. Avrupa Birliği kendi duruşunu Çarşamba günü açıklayacak.

*Forties petrol boru hattındaki aksaklıklar bu hafta emtia traderları için gündemin üst sıralarında yer alacak. Hasarın büyüklüğüne ve yeniden faaliyet tarihine ilişkin detaylar her an gelebilir.

*ABD ve İngiltere üçüncü çeyrekGSYH büyüme rakamlarını güncelleyecek ve ABD'de kişisel tüketim harcamalrı (PCE) verileri açıklanacak.

*Almanya'da Salı günü Aralık ayı Ifo anketi açıklanacak.

*Katalonya'da ayrılık yanlıları, birlik yanlısı partinin Salı günkü seçimlerde sandalyesini artırmaya hazırlanması ile birlikte, bölgesel parlamentoda çoğunluğu yitirme riski ile karşı karşıya.

*Japonya Merkez Bankası politika toplantısını gerçekleştirecek Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Tayvan ve Tayland da bu hafta faiz kararlarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11:35'te yüzde 0.9 yukarıdaydı ve yaklaşık altı haftanın en yüksek seviuyesine ulaştı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 yükselerek yaklaşık altı haftanın zirvesine tırmandı.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 1.6 tırmanarak yaklaşık altı haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

*Japonya'da Nikei 225 Endeksi yüzde 1.5 yükselerek bir haftanın zirvesine ulaştı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 yükselerek yaklaşık üç haftanın en yükseğine çıktı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.6 yükselerek yaklaşık üç haftanın zirvesine tırmandı.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 yükselerek 2,691.75 puan ile tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.179 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.3357 seviyesine ulaştı.

*Japon yeni yüzde 0.05'ten az yükselerek 112.58 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD2ni 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 2.37'ye çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 0.31'e ulaştı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi değişmeyerek yüzde 1.15 ile 14 haftanın en düşük seviyesinde kaldı.

*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.042 ile iki haftanın en düşüğüne indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 yükselerek varil başına 57.55 dolar ile bir haftanın en yükseğine çıktı.

*Altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,258.87 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin zirvesine çıktı.

*Bakır yüzde 0.5 düşerek pound başına 3.12 dolara indi.

(16:10'da güncellendi)