Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:15'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Asya seansındaki karışık seyrin ardından, ABD vergi reformuna ilişkin iyimser beklentilerden kaynaklanan etkilerin azalması ile yön bulmakta güçlük çekerken, dolar fazla değişmedi. ABD Hazine tahvilleri, dünkü satış dalgasının ardından piyasanın sakinleşmesi ile birlikte yatay seyretti.

Stoxx europe 600 Endeksi, yarın katalonya'da yapılacak seçimler öncesi İspanya hisselerinin diğerlerine göre düşük performans göstermesi ile birlikte yatay seyretti. Kamu hizmet şirketleri ve telekom hisseleri düşerken, madencilik hisseleri,  Bloomberg Emtia Endeksi'nin yükselişini altıncı güne taşıması ile birlikte güç kazandı. Asya seansında, Japon Topix Endeksi Kasım 1991'den bu yana en yüksek seviyesinden kapanırken, Hong Kong ve Çin'de hisse senetleri değer kaybetti. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin Salı günü rekor seviyeden gerilemesinin ardından yükseldi. Avrupa tahvillerinin faizleri, ABD'de dün merkez bankası yetkililerinden gelen şahin tonlu açıklamaların ardından Hazine tahvil faizlerindeki sıçra sonrası hafifçe geriledi.



ABD Senatosu, vergi indirimi getiren yasa tasarısını 48e karşı 51 oyla kabulş ettş ve bunun sonucu, ABD Başkanı Donald Trump yasama alanındaki ilk büyük başarısına çok yaklaştı. Tasarı şimdi nihai oylama için Çarşamba günü Temsilciler meclisi'ne getirilecek. Kurumlar ve bireylere yönelik vergilerin düşürülmeye hazırlanılması ile birlikte, bu tedbirlerin önmüzdeki bir ya da iki yıllık dönemde büyümeyi desteklemesi, ancak aynı zamanda bütçe açığını artırması bekleniyor.

Bu yasa ile birlikte, Senato Cumhuriyetçileri, ABD Vergi Yasası'nda 30 yılı aşkın sürenin en kapsamlı değişikliğini gerçekleştirmiş olacak.

Öte yandan, petrol, özel sektörün açıkladığı verilere göre ABD'de petrol stoklarının beklenenden daha fazla azalmasının etkisi ile değer kazandı. Altın hafifçe yükseldi ve sanayi metalleri nikel öncülüğünde değer kazandı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD ve İngiltere güncellenmiş üçüncü çeyrek GSYH rakamlarını açıklayacak.

*Japonya Merkez Bankası Perşembe günü para politikası toplantısını gerçekleştirecek.

*Katalonya'da Perşembe günü yapılacak bölgesel seçimler, bu bölgenin İspanya'dan ayrılmasını isteyenlerin gücünü gösteren bir sınav olacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:31'de yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 yükseldi.

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.3 yukarıda kapanırken, Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 düşerken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 geriledi.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştüç

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1857 ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.3407 seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 gerileyerek 113.13 ile son bir haftanın en zayıf seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.45'e indi ve son bir haftada ilk kez düştü.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.39 ile beş haftanın zirvesine tırmandı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 1.148 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.3 yükselerek varil başına 57.73 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,265.90 dolar ile iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

*Bakır yüzde 0.6 yükselerek pound başına 3.17 doalra çıktı ve 11 gün üst üste yükselerek üç haftayı aşkın sürenin zirvesine tırmandı.

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.4 yükselerek 84.90'a çıktı ve altı gün üst üste yükselerek iki haftanın zirvesine ulaştı.

(14:15'te güncellendi)