Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

TL'nin aşağı yönlü spiralinden kurtulması için Merkez'den büyük bir desteğe ihtiyacı var, ancak bu, yakın bir zamanda gerçekleşecek gibi görünmüyor. Aynı durum Meksika Pesosu için de geçerli. 

Bloomberg için yazan FX Stratejisti George Lei, Lira ve pesonun geçtiğimiz üç ay boyunca en kötü performansı sergileyen gelişen piyasa para birimleri olduğunu belirtti. Bu zaman diliminde, her iki ülkenin merkez bankalarından gelen faiz artışlarına rağmen TL yüzde 9 civarında, peso ise yüzde 7 değer kaybetti. 

Traderlar, her iki ülkede de yüksek tüketici fiyatlarının hızlı bir tempoyla artmaya devam edeceği beklentisiyle daha fazla faiz artışı fiyatlamasında bulunuyor. 

JPMorgan'a göre TCMB, Ocak ve Şubat aylarında faizleri 50'şer baz puan artıracak. 

Ancak, piyasaların geçtiğimiz haftaki tepkisi, her iki ülkenin para politikası kararlarında para birimlerini desteklemek adına faizleri kullanmasının yarattığı gerginliğin altını çizdi. Türkiye ve Meksika'daki politika yapıcıların faizleri piyasa beklentilerinin üzerinde artırması gerekiyor, aksi durumda ise para birimlerinde değer kaybının kalıcı olması olası görünüyor.