Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Uzmanlar ABD'de kaya petrolü üretiminin artacağı beklentisi, fiyatlardaki baskılanma ve jeopolitik risklerin derinleşmesi nedeniyle gelecek yılın başında fiyatlarda ralli beklemediklerini dile getiriyor.

Longview Economics Üst Düzey Ekonomisti Harry Colvin gelecek 3 ay petrol fiyatlarında düşüş beklendiğini söyledi. Uzman, yılın ilk çeyrek sonunda petrolün varil fiyatının 50 dolara düşebileceğini, 45 dolarların da şaşırtıcı olmayacağını söyledi.

Petrol fiyatları Haziran'da yılın dip seviyelerini görmesinin ardından bir miktar toparlandı. OPEC ve OPEC dışı petrol üreticilerinin yılın başında küresel arzı kısma kararı yükselişte etkili oldu.

Goldman Sachs OPEC'in arzı kısma kararına bağlı kalmasının beklendiğini, bunun da 2018 yılı boyunca petrol fiyatlarını destekleyeceğini öngördü. Banka gelecek yıl için Brent petrol fiyatı tahminini 58 dolardan 62 dolara, ABD tipi ham petrol tahminini 55 dolardan 57.50 dolara yükseltti.

OPEC, Rusya ve 9 üretici günlük petrol üretimini kısma anlaşmasını 2018'in sonuna dek uzatma kararı almıştı. Citi enerji stratejisti Chris Maim temel göstergelerin piyasayı desteklese de petrolün ilk çeyrek sonunda 57 dolara gerileyebileceğini belirtti.

PVM Oil Associates analisti Stephen Brennock ise "2018'in ilk çeyreğinde petrol fiyatlarında temel belirleyici jeopolitik gelişmeler olacak" değerlendirmesini yaptı. Uzman, İran'ın ABD ve Suudi Arabistan'la ilişkilerinin yanı sıra Venezüela'da kötüleşen borç krizinin OPEC üyelerinin petrol üretimine sekte vurabileceğini kaydetti.