Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

Avrupa piyasalarında işlem gören hisse senetleri, Asya'daki karışık seyrin ardından, tatil nedeniyle kısalan haftada işlem hacminin düşük kalması ile birlikte yön bulmakta güçlük çekti. Dolar, yatırımcıların ABD tüketici güveni verisini beklemeleri ile birlikte 10 önemli para karşısında zaıfladı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, analistlerin iPhone X satışlarına ilişkin projeksiyonlarını düşürmelerinin ve bunun sonucu dün New York'ta Nasdaq Bileşik Endeksi'nin gerilemesinin ardından chip üreticilerinde görülen düşüşle birlikte, teknoloji sektöründeki düşüşlerin öncülüğünde hafifçe geriledi. Madencilik sektörü hisseleri, bakır fiyatlarının Çin'in en büyük üreticisine kış döneminde çevre kirliliği ile mücadele için üretimi durdurma talimatı vermesinin ardından üç yılın en yüksek seviyesine tırmanması sonrası değer kazandı. ABD endeks vadeli kontratları hafifçe yükseldi. Asya seansında, Japon hisse senedi göstergeleri hafifçe yükselirken, Avustralya hisseleri yatay seyretti ve iç piyasada Çin hisseleri geriledi.

Öte yandan, dolar euro ve sterlin karşısında gerilerken, çekirdek Avrupa tahvilleri karışık syretti ve ABD Hazine tahvilleri yatay hareket etti. Batı Teksas petrolü (WTI), Salı günü Haziran 2015'ten bu yana ilk kez varil başına 60 doların üzerine çıktıktan sonra hafifçe geriledi. Bitcoin,  18 Aralık'ta 19,000 doların üzerine çıkarak rekor kırdıktan sonra bir hafta süren bir gerileme yaşamasının ardından 15,000 doların üzerinde taban oluşturuyor görünüyor. En büyük kripto para olan Bitcoin bugün kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İhracatındaki güçlü yükselişle kaplan ekonomisi sınıfına giren Vietnam'da ekonominin dördüncü çeyrekte yüzde 7 büyümesi bekleniyor.

*ABD'de tatil dolayısıyla kısalan haftada tüketici güveni ve dış ticaret verileri açıklanacak.

*İtalya'da parlametonun 2018'de yapılacak seçimler öncesi fesh edilmesi bekleniyor.

*Mısır Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak.

Hisse senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 08:02'de yüzde 0.2 düşüşle son bir haftanın en düşük seviyesine indi ve son bir haftanın en büyük kaybını yaşadı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.3 düşerek üç haftanın dibine indi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.05'ten az yükseldi.

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.2 yukarıda kapandı. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi fazla değişmezken, Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi fazla değişmedi.

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 kaybederek üç haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.1893 ile yaklaşık dört haftanın zirvesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 1.3427 seviyesine çıktı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 113.22 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.47'ye indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaptı ve yüzde 0.42 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faiziiki baz puan düşerek yüzde 1.241'e indi

Emtia

 *Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.7 düşerek varil başına 59.54 dolara geriledi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez düştü.

*Altın yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,284.17 dolara çıktı.

*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.7 ile son bir haftanın en büyük yükselişini yaparak ton başına 7,177.50 dolar ile yaklaşık dört yılın en yüksek seviyesini gördü ve yükselişini dokuzuncu güne taşıdı.

(16:50'de güncellendi)