Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yıldız HoldingYönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Ülker Bisküvi'nin yüzde 30'unun Pladis'e satışı konusunda Instagram'dan bir açıklama yaptı.

Ülker'in açıklaması şöyle;

"Bazen ne zordur halini arz; Ülker’in sahibi ve kontrolü bir Türk şirketi olan İstanbul’da kurulu, Ülker ailesine ait Yıldız Holding’dedir. Yıldız Holding, Ülker'i kendi şirketine sattı. Alım işleminde pay başına fiyat 19.5 lira olarak belirlendi. Yıldız Holding, Ülker Bisküvi’de sermayenin yüzde 30’una denk gelen 102.6 milyon adet hisseyi 2 milyar lira karşılığında kendi gıda firması Pladis Foods Limited’e sattı.

Pladis, Yıldız Holding’in yüzde 100 iştiraki. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na cuma akşamı yaptığımız açıklamada, Borsa dışında gerçekleşen alım işleminde pay başına fiyat 19.5 lira olarak belirlendi. Satış işlemi atıştırmalık kategorisindeki varlıkların, Pladis bünyesinde toplanma stratejisinin devamı. Buna göre, Yıldız Holding Pladis vasıtasıyla, Ülker Bisküvi hisselerinin sahibi olmaya devam edecek. Yıldız Holding, Aralık 2016’da da Ülker Bisküvi’nin yüzde 21’ine karşılık gelen 71.82 milyon adet hisseyi Pladis Foods Limited’a satmıştı. Son yapılan satışla bu oran yüzde 51’e çıktı. Böylece Ülker’in sahibi ve kontrolü bir Türk şirketi olan İstanbul’da kurulu, Ülker ailesine ait Yıldız Holding’dedir."

Murat Ülker’den açıklama: Mal kaçırma vergi cennetlerinde olur

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Ülker Bisküvi'nin hisselerinin kendi bünyesinde bulunan Pladis'e satışıyla ilgili olarak internet sitesinde şu açıklamayı yaptı;

- Bu devir kararı tamamen gelecek başarıya dönük bir organizasyondur. Aksi takdirde pladis’te Türk ağırlığı ve etkisi hissedilmeyecek, sahibi Türk bir İngiliz şirketi olarak kalacaktı. Bu iş idaresi bakımından önemlidir.

- Gelecekte pladis şirketi hem İngiltere’de halka açılacak, hem de Türkiye’de borsaya kote olacaktır.

- Pladis şirketinin en karlı ve hızlı büyüyen parçası Ülker’dir. Şirketin gelecekteki toplam değeri için mühimdir.

- İçinde Türkiye, Ortadoğu ve Afrika (MENAT) yatırımı ve gelecek potansiyeli olmayan, global bir halka açık şirket düşünülemez.

- İşveren markamızı daha da güçlendirmek istiyoruz. Türkiye’deki bilgi birikimi, tecrübe ve teknolojiden istifade, inovasyon yeteneklerinin kullanılabilmesi ve sinerji için bu birliktelik şarttır. Ayrıca tüm Ülker çalışanlarının uzmanlıklarından global istifade bu şekilde olabiliyor. Mesela halen Türk üretim mühendislerinin uzmanlıklarından, Amerika’daki üretimlerimizde yararlanıyoruz.

- Bu birliktelik sayesinde tüm dünyadaki pladis fabrikalarına üretim ve ihracat yapabiliyoruz. Bunun için ülkemizde yeni kapasite yatırımları yapıyoruz. İstihdam ve Türkiye’den ihracat için bu çok gerekli ve faydalıdır.

- İngiltere-Türkiye arasında çifte vergilendirme yasası var. Yani vergi kaçakçılığı iddiasında bulunanların, yasalardan da habersiz olduğu görülmektedir.

- Yıldız Holding olarak sadece 2017’de 850 milyon Türk Lirasını aşkın vergi ödedik veya yerine geçen bağışta bulunduk.

- Her ay birçok ülkeye gidiyorum: operasyonlarımızı yerinde ziyaret ediyorum. Ama İngiltere’de ya da Türkiye dışında bir başka ülkede çalışma ofisim yok. İhtiyacım da…

- “Mal kaçırma” vergi cennetlerinde olur. Bir başkası adına yapılır. Hisse devrinde bu ikisi de söz konusu değilken, bu tür iddialar kötü niyetin ve husumetin ispatıdır.

- Yıldız Holding gibi tüm iştirakleri de T.C. Kanunları’na ve Yargısı’na tabidir.


"Satış büyümesi anlamında olumlu seyir göreceğiz"

Deniz Yatırım Araştırma Bölüm Müdürü Behlül Kataş, Yıldız Holding'in Ülker hisselerinin yüzde 30'unu Pladis'e 2 milyar TL karşılığında satmasına ilişkin Bloomberg HT'ye konuştu.  

Kataş, söz konusu satışa ilişkin, "Bu yapılandırma ile ilgili detaylar yaklaşık 2 yıl önce Yıldız Holding tarafından paylaşılmıştı. Bütün atıştırmalık bölümlerin Pladis altında birleştirilmesi planlanıyordu. Yıldız Holding, bu plan dahilinde hisselerini Pladis'e devredecekti. Bilindiği üzere, 2019'da bütün bu yapılanma tamamlandıktan sonra, Pladis'in Londra'da halka arzı planlanıyor" değerlendirmesinde bulundu ve Pladis'in de tamamen Yıldız Holding'e ait olan bir şirket göz önünde bulundurulduğunda, bu satışa grup içinde yapılan bir aksiyon gibi bakılması gerektiğini belirtti. 

Ülker çevresinde genel olarak olumlu bir hava olduğunu belirten Kataş, Ülker'in geçtiğimiz haftalarda Orta Doğu'da faaliyet gösteren iki şirketi satın almış olmasının, Ülker'e hem satış büyümesi getireceğini, hem de şirket marjına katkı yapacağını belirtti. 

Kataş, değerlendirmesinde, "Ülker, bu satışın ardından ekstra % 7'lik bir satış büyümesi görebilir. Diğer ülkelerde üretip satma hakkına sahip olacak. Özellikle Mısır'da böyle bir potansiyel var. Satış büyümesi anlamında olumlu bir seyir göreceğiz" ifadesine yer verdi. Kataş, ayrıca, Ülker'in EBİTDA marjında yaklaşık 1 puanlık bir artış görülebileceğini belirtti.

Ülkerin etrafında genel olarak olumlu bir hava olduğunu dile getiren Kataş, Ülker hisselerinde ciddi yukarı yönlü bir hareket olduğunu ve bunun kısa vadede devam edebileceğini söyledi. 



Ülker yurt dışında pozisyonunu güçlendiriyor

Ülker Cuma günü yakın dönemde açıkladığı satın almaların, operasyonlarına olacak olası etkilerini, bölgedeki stratejilerini ve alınan varlıkların bazı seçilmiş finansal verilerini paylaştığı bir analist toplantısı düzenledi.

İş Yatırım toplantıya dair yaptığı analizde Ülker'in United Biscuits’ in Suudi Arabistan operasyonlarını (International Biscuits Company) ve ek olarak United Biscuits’in ürünlerinin Suudi Arabistan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki dağıtım haklarını elinde tutan UI Mena B.V şirketini satın almaya karar verdiğini hatırlattı. Analizde şu ifadeye yer verildi; "International Biscuits Company’nin şirket değeri 56 milyon dolar olarak belirlenirken, net borç sonrası satın alım bedeli 40 milyon dolar belirlendi. UI Mena B.V. içinse şirket değeri 159 milyon dolar olarak belirlenirken, net borç sonrası satın alım bedeli 134 bin euro oldu. Ülker UI Mena B.V.’nin satın alınmasında hisse transferini 19.12.2017’de gerçekleştirdiğini açıklarken, ICB’nin hisse transferinin 2018’de gerçekleşmesi bekleniyor."

"Marjda önemli bir ilerleme kaydedilecek"

İstanbul merkezli BGC Partners traderı Muge Koen, Ülker'in son dönemdeki şirket alımlarına ilişkin düzenlediği analist toplantısına ilişkin Bloomberg News'e açıklamalarda bulundu. 

Koen, açıklamasında, "Analist toplantısındaki kilit mesaj, son dönemdeki satın alımın getireceği ek gelirlerin görece sınırlı kalacağı, ancak söz konusu satın almalarla birlikte marjda önemli bir ilerleme kaydedileceğiydi" şeklinde konuştu ve "Ülker, orta ölçekli hisseler arasında en olumlu potansiyele sahip şirketlerden biri" ifadesini kullandı.