Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Vergi ve danışmanlık şirketi PwC Türkiye'nin, Türkiye enerji piyasasındaki birleşme ve satın alma işlemlerini analiz ettiği Türkiye Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar 2017 raporuna göre, 2017'de toplam 33 işlem gerçekleştirildi.

2013 yılından beri aşağı yönlü seyir izleyen toplam işlem değeri 2017'de tekrar yükselişe geçerken, bir önceki yıl ulaşılan 2 milyar dolarlık işlem değeri, 2017'de yüzde 72 artışla 3.45 milyar dolara yükseldi.

Son 10 yılda ise toplam 345 işlem gerçekleşirken, bu işlemlerin yarattığı toplam işlem değeri 46.4 milyar dolara ulaştı.

Raporu değerlendiren PwC Türkiye Şirket Satın Alma ve Birleşme Hizmetleri Ortağı Engin Alioğlu 2018'de enerji sektöründeki işlem hacminde, doğalgaz tedarik piyasasındaki belirsizliklerin yanı sıra, Türkiye ekonomisine duyulan güven, TL'deki toparlanma ve siyasi istikrar gibi unsurların önemli rol oynayacağına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Özelleştirme listesindeki termik santral sayısının da azalmasıyla elektrik üretim, dağıtım ve perakende ile doğalgaz dağıtım cephesindeki hacmin belirleyicisi yenilenebilir enerji segmenti olmaya devam edecek."

Rapora göre 2017'de, petrol ve doğalgaz arama, üretim ve depolama ile akaryakıt dağıtım sektörlerinde açıklanan 1.45 milyar dolar değerindeki 3 adet birleşme ve satın alma işlemi, 33 işlemin toplam değerinin yüzde 42'sine denk geldi. Bu değerin  tamamı, Petrol Ofisi'nin Vitol'e satılmasıyla sağlandı.

Yabancı yatırımcıların dahil olduğu işlemlerin 2016’da yüzde 7'de kalan payı, bu satışla birlikte 2017 yılında yüzde 51'e  yükseldi.

Rapora göre, 2017 yılında toplam hacmin yüzde 58'ini oluştuğu elektrik üretim, dağıtım ve perakende ile doğalgaz dağıtım sektörlerinde ise toplam 2 milyar dolar değerinde 30 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirildi. Bu sektör grubundaki en büyük işlem Osmangazi EDAŞ ve EPSAŞ’ın 360 milyon dolara Zorlu Holding’e satışı olurken, yenilenebilir enerji üretim şirketi satışları da hacmin ve işlem sayısının önemli bir kısmını teşkil etti.