Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi "İki ülke arasındaki siyasi yakınlaşmanın ticaretimize olumlu yansımalarını beklerken İran’ın istikrarsız bir ortama sürüklenmesinden üzgünüz" derken, BMD Başkanı Sinan Öncel de 41 markanın 200 mağazasının bulunduğu İran’da bir an önce huzur ve toplumsal uzlaşı ortamının oluşması ve sıkıntının sona ermesinin en samimi dileği olduğunu belirtti.

İşadamları bir an önce toplumsal uzlaşının sağlanmasını istiyor.

YÜKSELEN İHRACAT BU YIL DÜŞTÜ

İran Türkiye için son derece önemli bir ticari ortak. 2014 yılında 3.9 milyar dolarlık ihracat yaptığımız İran'a 2015 ve 2016'da da sırasıyla 3.66 milyar dolar ve 4.96 milyar dolarlık ihracat yaptık. İran bu miktar ile Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 9'uncu ülke konumunda.

2017 yılında ise ihracat rakamlarında ciddi bir gerileme göze çarpıyor. Ocak-Kasım döneminde yaptığımız ihracat 2.89 milyar dolarda kalırken, yılın tamamında 3 milyar doları biraz da olsa geçmesi bekleniyor. İran'ın Türkiye'nin toplam ihracatındaki payı 2016 yılında yüzde 3.5'e çıkarken, 2017'de yüzde 2 civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

NE SATIYORUZ NE ALIYORUZ?

Türkiye'den İran'a yapılan ihracat 2016 yılında 4.96 milyar dolar ile zirve yaparken, bunda en önemli payı işlenmemiş altın ve mücevherat aldı. Bu iki kalemde Türkiye'nin ihracatı yaklaşık 1.7 milyar dolar oldu.

Türkiye'nin İran'a yaptığı ihracat içerisinde diğer önemli kalemler ise tekstil, motorlu taşıt aksamları, karayolu taşıtları, ağaçtan lif levhalar, içten yanmalı motorlar, halı, plastik levhalar, tütün, hijyenik havlular ve bebek bezleri.

Buna karşılık İran'dan en çok ithal ettiğimiz ürün, ambalaj sanayinde kullanılan etilen polimer. Bunun yanında bakır, çinko, alüminyumi propilen ve kimyasal gübre de en çok ithal edilen diğer ürünler arasında yer alıyor.

Her iki ülke arasındaki dış ticaret hacmine bakıldığında ise 2016 yılı hariç tutulursa İran'ın fazla veren taraf olduğu görülüyor. 2014 yılında İran'dan 9.83 milyar dolar ithalat yaparken, bu rakam 2015 yılında 6.1 milyar dolar, 2016 yılında ise 4.7 milyar dolar oldu. Ocak-Kasım dönemindeki ithalatımız ise 7 milyar dolar.

İRAN TEKSTİLCİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

İstanbul Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İran'ın hazır giyim pazarı açısından çok önemli bir ülke olduğunu söyledi. İran'ın 1.3 milyar dolar ithalat yaptığını ve Türkiye'nin Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını kaydeden Tanrıverdi, 2016 yılında ihracatın 369 milyon dolara çıktığına dikkat çekti.

Ancak İran Hükümeti Mart 2017’de yayımladığı bir genelge ile ithal edilen hazır giyim ve konfeksiyon ürününün yüzde 20’sini İran’da üretme şartı getirdiğini kaydeden Tanrıverdi, "Haliyle bu koşul ihracatımıza olumsuz yansıdı. 2017’de ihracatımız yaklaşık yüzde 70 daralarak 120 milyon dolara geriledi. Doğrudan ihracatımızda gerileme olmakla birlikte yolcu beraberinde yapılan ticaret hesaba katıldığında İran sektörümüz için hala önemini koruyor" dedi.

Türkiye ile İran'ın son dönemde bölgede çok önemli konularda stratejik işbirliklerine imza attıklarını söyleyen Tanrıverdi, "İki ülke arasındaki siyasi yakınlaşmanın ticaretimize olumlu yansımalarını beklerken İran’ın istikrarsız bir ortama sürüklenmesinden üzgünüz. Can kayıplarını beraberinde getiren olayların bir an önce sone ermesini ve komşumuzun yeniden huzura kavuşmasını diliyorum" diye konuştu.

41 MARKANIN 200 MAĞAZASI VAR

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de İran'ın türk markaları için gittikçe büyüyen bir pazar olduğuna dikkat çekti. İran’da BMD üyesi 41 markanın 200 mağazası bulunduğunu ifade eden Öncel, "Aynı zamanda bu ülkede markalarımızın önemli yatırımları bulunuyor. Mağazalaşma haricinde İran ile toptan hazır giyim ve markalı ticaretimiz her geçen yıl önemli artış gösteriyor. Öte yandan, İran’dan ülkemizi ziyarete gelen turistler, perakende cirolarımıza çok olumlu katkı sağlıyorlar" dedi.

Öncel, şöyle devam etti:

"Yakın ilişkide olduğumuz komşumuzda iç barışın bozulması ve can kayıplarının yaşanması bizi de son derece üzüyor. İşin ticari boyutu bir tarafa, yüzyıllardır barış içinde yaşadığımız komşumuzdaki huzursuzluk bizi mutlu etmiyor. İran’da bir an önce huzur ve toplumsal uzlaşı ortamının oluşması ve komşumuzdaki sıkıntının sona ermesi en samimi dileğimiz."

Haberturk.com