Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, rekor seviyeler yakınındaki hisse senetlerini desteklemeye yetecek denli güçlü kar görünümleri üretmesi beklenen kar açıklama döneminin başlamasından önce, yükselen Asya hisse senetlerini takip ederek yukarı yönde hareket etti. Euro ve sterlin dolar karşısında geri çekildi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Hong Kong'dan Sydney'e, hisse senetlerindeki yükseliş gerçekleşmesiin ardından, Nisan ayından bu yana gerçekleştirdiği en büyük haftalık kazancını daha da genişletti. Japonya'da piyasalar Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalıydı. ABD'de bir dizi önemli banka bu hafta karlarını açıklayacak. Petrol varil başına 61 doların üzerinde işlem gördü.

Risk varlıklarının yıla oldukça güçlü bir tonda başlamaları ile birlikte, şirket karları, hisse senedi piyasalarının bir sonraki yönü konusunda etkili olabilir. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, yatırımcıların Cumhuriyetçilerin vergi indirimlerinin şirket karlarını artırmasını beklemeleri ile birlikte Aralık 2016'dan bu yana en iyi haftalık performansını gerçekleştirdi.

Avrupa'da dikkatler, euronun çıkışını sınırlayan bir konu olan Almanya'da seçimlerin ardından hükümet kurulmasındaki güçlüklere çevriliyor. Sterlin, İngiltere'de zayıf ekonomik veriler ve Başbakan Theresa May'in Brexit konusunda anlaşma olmaması halinde acil durum planlamasından sorumlu bir bakanlık açmayı değerlendirmesi ile birlikte düşerken, İngiliz hisseleri yatay seyretti.

Güney Kore wonu, otoritelerin para biriminde tek yönlü hareketi durdurmak harekete geçeceklerini kaydetmesinin ardından kazançlarını geri verdi. Bu yorumlar, ülkenin Kuzey Kore ile 2015 yılından bu yana ilk kez yüksek düzeyli temaslarda bulunmaya hazırlanmasından bir gün önce geldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle:

*ABD'de enflasyon verisi muhtemelen fiyat baskılarının durgun kalmaya devam ettiğini gösterecek ve şahinlere daha hızlı bir sıkılaştırma konusunda baskı yapmaları için fazla bir sebep yaratmayacak.

*San Francisco Fed Başkanı John Williams ve New York Fed Başkanı Bill Dudley konuşma yapacak politika yapıcılar arasında yer alıyor.

*Çin'de Çarşamba günü üretici ve tüketici fiyatları verileri açıklanacak ve para arzı verilerinin de önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

*Bu hafta kar rakamlarını açıklayacak Amerikan şirketleri arasında JPMorgan Chase & Co., Wells Fargo & Co. ve BlackRock Inc. yer alıyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:47'de yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu ve iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi ve rekor seviyeye tırmandı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 tırmandı ve yaklaşık yedi yılın zirvesini gördü.

*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.05'ten az yükseldi ve yükselişini beşinci güne taşımaya yöneldi.

Para Birimleri

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.2003 seviyesine indi ve bir haftayı aşkın sürenin en zayıf seviyesini gördü.

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükselerek 1,154.68 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.3544 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.47'ye indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.43 ile son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

Emtia

*Altın yüzde 0.05'ten az yükselerek ons başına 1,319.70 dolara çıktı.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 değer kazanrak varil başına 61.73 dolara ulaştı.

*Bakır değişmeyerek iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesi olan pound başına 3.23 dolarda kaldı.

(14:30'da güncellendi)