Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç Bloomberg HT'deki İlk Söz programına konuk oldu.

Altınsaç, Merkez Bankası'nın Ocak ayı toplantısında GLP'de 25 veya 50 baz puan yukarı artışının piyasaları pozitif etkileyeceğini ancak böyle bir adım atmasını beklemediğini kaydetti. Altınsaç "Çünkü enflasyon zaten düşüş sürecinde, faizimiz zaten yüksek ve sıkı para politikası söz konusu. MB'den bir hareket beklemiyorum" dedi.

"YÜKSEK FAİZ- YÜKSEK ENFLASYON SARMALI"

Gelen Aralık ayı enflasyon rakamlarının ardından enflasyonda ancak Ekim - Kasım'da tek hane görme ihtimali olduğunu belirten Altınsaç "Krediler kanalıyla ekonomiyi canlandırmak için teşvik verince talep oluyor, bu da enflasyon  olarak yansıyor. Tek haneye inebileceğimizden emin değilim. Dünyada özellikle yıl sonuna doğru enflasyon canlanıyor olacak, bu durumda Türkiye'nin eli daha da zor. Biz yüksek faiz - yüksek enflasyon - yüksek büyüme sarmalına girmiş durumdayız. Bundan sadece Merkez Bankası'nın eforuyla çıkılamaz. Reform yapılması gerekiyor" diye konuştu.

TÜFE aralık ayında yüzde 0.69 artarken, yıllık enflasyon yüzde 11.92 olmuştu. Çekirdek enflasyon tarafında ise bozulma devam ederek % 12,30 artmıştı.