Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

ABD için gizli bir görevde kullanılan SpaceX Falcon 9 roketi, hafta başında fırlatıldı ve ardından başarıyla Dünya'ya döndü. Ancak roketin ABD hükümeti için taşıdığı ve içeriği sır olarak saklanan yükün uzayda kaybolduğu belirtiliyor.

The Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre, SpaceX Zuma adı verilen uyduyu yörüngeye taşıyamadı ve gerisini geri Dünya'ya düşmesine sebep oldu. Hiçbir devlet kuruluşu uyduyu sahiplenmezken, uzmanlar uydunun milyarlarca dolar karşılığında inşa edildiğine dikkat çekiyor.

WSJ uydunun Falcon 9'un üst bölümünden olması gerektiği gibi ayrılamadığı için yörüngeye yerleşemediğini belirtirken, Bloomberg ise hatanın Falcon 9'dan kaynaklandığını yazdı.

ABD için uzaya taşınan ve görevi bilinmeyen Zuma kod adlı uydunun akıbetine dair çelişkili bilgiler söz konusu. Örneğin Dünya yörüngesindeki tüm uzay araçlarını listeleyen Space-Track'e göre Zuma yörüngeye yerleşti.

SpaceX, görevin doğası gereği hakkında konuşamayacağını söylerken, verilerin Falcon 9'un olması gerektiği gibi çalıştığını gösterdiğini belirtti.

Zuma, Northrop Grumman şirketi tarafından inşa edildi ve Falcon 9'dan ayrılmasını sağlayacak adaptör de bu şirket tarafından geliştirildi. Uzmanlar, adaptörün gerektiği gibi çalışmamış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Elon Musk'ın CEO'luğunu üstlendiği SpaceX'in bu yıl NASA astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu'na taşımaya başlaması ve Pentagon'dan daha fazla iş alması bekleniyordu. Zuma'nın akıbeti bu planların değişmesine sebep olabilir.

Haberturk.com