Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:40'ta güncellendi)

Küresel hisse senetleri Çarşamba günü, yatırımcıların tahvil faizlerindeki güçlü yükselişi ve eş zamanlı gerçekleşen küresel büyüme ve enflasyondaki potansiyel artışın diğer yüzünü hazmetmeleri ile birlikte rallisine ara verdi. Dolar G-10 ülkelerinin paraları karşısında geri çekildi ve ham petrol sıçrama yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi düştü ve ABD endeks vadelileri, piyasa açıldığında hisse senetlerinin aşağı yönde hareket edebileceğini işaret etti. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Çinli yetkililerin bu tahvillerin alımının yavaşlatılması ya da durdurulmasını tavsiye ettikleri yolundaki haberin etkisiyle yükselişini sürdürdü ve yaklaşık 10 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Batı Teksas petrolü (WTI), ABD'de özel sektörün açıkladığı verinin stoklardaki düşüşün üst üste sekizinci haftada da devam edebileceğini işaret etmesinin ardından, üç yılın en yüksek seviyesinde kapandıktan sonra çıkışını sürdürdü.

Dünyanın en büyük merkez bankalarının varlık alımlarını azaltması, artan emtia fiyatları ve ABD'de artan tahvil satışları, tümü birden, tahvil faizlerinde görülen yükselişi destekledi. Tahvil faizleri, bu gelişmelerle bi,rlikte, şu ana dek güçlü olduğunu kanıtladı. ABD'nin gösterge Hazine tahvilinde Salı günü görülen ve ünlü tahvil yatırımcısı Bill Gross'un 10 yıllıkların ayı piyasasına girdiğini ilan etmesine neden olan hareket, traderların faizlerin bu seviyelerden nereye doğru hareket edeceğini ve bu hareketlerin diğer varlıkları nasıl etkileyeceğini düşünmeye sevk etti.

Milyarder fon yöneticisi Jeffrey Gundlach, önümüzdeki bir yıllık görünüm için yaptığı tahminde, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin, yılın başındaki güçlü rallinin ardından, yılı negatif getiri ile tamamlayacağını öngördü. Aralarında CLSA Ltd. CEO'su Jonathan Slone'un da bulunduğu diğer uzmanlar ise hisse senedi piyasalarının yükselmeye devam etmek için yeterli ivmesi olduğunu savunuyor.

Asya'da, Japon yeni, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) aşırı uzun vadeli tahvillerin alımını azaltmasının ardından traderların kısa pozisyonlardan çıkmaları ile birlikte yükselişini ikinci güne taşıdı. Çin Merkez Bankası (PBOC), kur fiksing mekanizmasında değişikliğe gitmesi ve bu değişikliğin kurda daha büyük çaplı dalgalanmalara olanak tanıyamasının beklenmesinden bir gün sonra, günlük yuan fiksinginde Eylül ayından bu yana en büyük düşüşü gerçekleştirdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de enflasyon verilerinin fiyat baskılarının şimdilik durgun olduğunu göstermesi ve buna bağlı olarak, şahinlere daha hızlı sıkılaştırmayı savunma konusunda fazla bir neden sunmaması bekleniyor.

*St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve New York Fed Başkanı Bill Dudley konuşma yapması beklenen merkez bankacılar arasında yer alıyor.

*Çin'de önümüzdeki günlerde para arzı verilerinin açıklanması bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 06:44'te yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu. Endeks son üç haftanın en büyük düşüşünü yaptı ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez aşağı yönde hareket etti.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 yükseldi ve yükselişini yedinci güne taşıyarak rekor seviyeye tırmandı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 ile dört haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaptı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 yükseldi ve yükselişini yedinci güne taşıyarak rekor seviyeye tırmandı.

*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 ile üç haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaptı ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez aşağı yönde hareket etti.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.5 ile dört haftanın en büyük düşüşünü yaptı ve yaklaşık 16 haftanın en düşük seviyesine indi.

*Eur dolar karşısında yüzde 0.6 ile dört haftanın en hızlı yükselişini yaptı ve 1.2011 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.3558 seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 1.2 ile sekiz ayın en hızlı yükselişini yaparak altı haftayı aşkın sürenin zirvesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan yükselerek yüzde 2.59'a çıktı ve yükselişini beşinci güne taşıyarak 10 ayın zirvesine ulaştı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 1.284 seviyesine çıktı ve bir haftayı aşkın sürenin zirvesini gördü.

Emtia

*Altın yüzde 0.9 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve ons başına 1,325.08 dolara çıkarak yaklaşık dört ayın zirvesine ulaştı.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.9 yükselerek varil başına 63.55 dolar ile iki yılı aşkın sürenin zirvesine çıktı.

(15:40'ta güncellendi)