Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizinin yüzde 10 seviyesini aşması ardından, Janus Henderson Group'tan Bill Gross'a göre tahvil satışlarının başlamasıyla birlikte tahvillerde ayı piyasasına girildi.

ABD'De gösterge tahvillerin faizi 7 baz puan yükselerek Mart ayından beri ilk kez yüzde 2.55 seviyesini aştı. Hazine tahvilleri eğrisi, ABD, İngiltere, Japonya ve Almanya tahvillerinde arz fazlasının Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) varlık alımlarındaki sürpriz azaltmaya denk gelmesiyle, bir yıldan uzun bir sürenin en güçlü dikleşmesini gerçekleştirdi.

BOJ'un süper – uzun vadeli tahvil alımlarında azaltmaya gitmesine ilişkin değerlendirmede bulunan uzmanlar, söz konusu adımı aşırı genişlemeci politikadan hızlı bir geri çekilme olarak görmüyor. Yine de söz konusu adım, merkez bankalarının küresel tahvil piyasalarından geri adım attığının açık bir işareti.

ABD'de ise Hazine Bakanlığı sekiz yılın en fazla tahvil satışını yapmaya hazırlanıyor. Enflasyona ilişkin yukarı yönlü piyasa beklentileri dikkate alındığında traderlar hazine tahvillerinin elli yılın en dar bandından büyük bir kırılmanın eşiğinde olduğuna yönelik pozsiyon almaya başlıyor.

Twitter hesabı üzerinden Salı günü yaptığı açıklamada “Tahvillerde ayı piyasası kesinleşti.” diyen Bill Gross, 5 ve 10 yıl vadelilerde 25 yıllık trendin kırıldığına dikat çekti. Janus'un milyarder fon yöneticisi, geçtiğimiz yıl 10 yıllıkların faizinin yüzde 2.4'ün üzerinde ısrarcı olmasının ayı piyasasını işaret edeceğini belritmişti. Buna karşın Gross, geçtiğimiz haftaki bir mülakatta böyle vir ortamda bile yatırımcıların muhtemelen çok fazla para kaybetmeyeceğini söylemişti.