Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:45'te güncellendi)

ABD doları Salı günü, son üç yılın en düşük kapanış seviyesinden yükseldi ve yen, euro ve sterlin karşısında güç kazandı. Avrupa hisse senetleri ve ülke tahvilleri değer kazanırken, aralarında altının da bulunduğu emtia grubunun önemli bölümü değer kaybetti.

Dolar dört günlük düşüşün ardından, ABD tahvil piyasasının bir günlük tatilin ardından yeniden açılması ile, ABD Hazine tahvilleri ile birlikte yükseldi. Euro, Almanya'da koalisyon hükümetinin kurulmasına ilişkin beklentilerin azalması ile birlikte baskı altında kalırken, Almanya tahvilleri değer kazandı. Stoxx Europe 600 Endeksi, Japonya'da hisse senetlerinin 1991'den bu yana en yüksek seviyesinden kapanması ve Hong Kong hisselerinin tarihinin en yüksek seviyesini görmesinin etkisi ile MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki tırmanışı takip ederek yükseldi. Sterlin, enflasyondaki gevşemenin etkisi ile düştü.

Tüm dünyada hisse senetlerinin eş zamanlı küresel büyümenin desteği ile rekorlarını ilerletmeleri ve tahvil piyasasında geçen hafta görülen sert sarsıntı ile birlikte, yatırımcılar, küresel risk alma moduna yönelik potansiyel tehditler konusunda oldukça temkinli davranıyor. Kar sezonunda yoğunluğun artmaya başlaması ile birlikte, şirketlerin finsansalları dikkatleri üzerlerine toplayacak bir sonraki gelişme olacak. Daha sonra ise dikkatler, ay sonuna doğru gerçekleitirlecek olan ABD, Japonya ve Avrupa merkez bankalarının toplantılarına çevrilecek.

Öte yandan, Japon yeni, Japonya Maliye Bakanı'nın Döviz piyasasındaki aşırı hareketlere ilişkin uyarıda bulunması ile birlikte, beş günlük yükselişin ardından değer kaybetti. Baz metallerin çoğu geri çekildi ve Batı Teksas petrolü (WTI) beş gün süren yükseliş dönemini sonlandırmaya yöneldi.

Bitcoin yüzde 20 kadar değer kaybetti ve kripto paralardaki düşüşlere öncülük etti. Gelişen piyasa hisseleri yükseldi ve yaklaşık 10 yılın en yüksek seviyeleri civarında konsolide oluyor.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar:

*Şirket kar sezonu devam ediyor. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., ASML Holdings NV, Bank of America Corp. ve Goldman Sachs Group Inc. bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında yer alıyor.

*ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan Aralık ayı sanayi üretimi verisinin artış göstermesi ve böylelikle imalat sektörünün yılı güçlü bir şekilde tamamlaması bekleniyor.

*ABD'de Perşembe günü açıklanacak Aralık ayı konut başlangıçları verisinin, zorlu kış döneminin çalışmaları olumsuz etkilemesinden dolayı, son üç ayda ilk kez düşüş gösteresi bekleniyor.

*Kanada Merkez Bankası Çarşamba günü faiz kararını açıklayacak. Öte yandan Güney Kore, Güney Afrika ve Türkiye'nin merkez bankaları da politika toplantılarını gerçekleştirecek.

*Çin'de Perşembe günü 4. çeyrek GSYH büyüme ve Aralık ayı için sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:22'de yüzde 0.2 tırmanarak bir haftanın zirvesine ulaştı.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaptı.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.9 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek son bir haftanın zirvesine tırmandı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.6 yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini yaptı ve son bir haftada ilk kez yükseldi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaptı ve son bir haftada ilk kez düştü.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 ile yaklaşık iki haftanın en büyük düşüşünü yaparak 1.3758 seviyesine indi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 110.63 seviyesine indi ve bir haftayı aşkın sürenin ilk düşüşünü gerçekleştirdi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan gerileyerek yüzde 2.53 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 0.56'ya indi ve yaklaşık iki haftanın en büyük düşüşünü yaptı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 1.31'e indi.
Emtia

*Altın yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,336.25 dolara indi ve son bir haftada ilk kez geriledi.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 düşerek varil başına 64.00 dolara indi ve bir haftayı aşkın süredir ilk defa aşağı yönde hareket etti.

(15:45'te güncellendi)