Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC), mevsimsel likidite sıkılaşmasının önüne geçmek adına açık piyasa işlemleri aracılığıyla piyasaya aşıladığı parasal teşviği iki ayın en yüksek seviyesine çıkardı. 

Banka, ters repo işlem satışlarının vadeli işlem sözleşmelerinin önüne geçmesiyle Salı günü piyasaya net 270 milyar yuan (42 milyar dolar) enjekte etti. Bloomberg'in derlediği veriye göre, bu miktar, 16 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesinde. 

Şangay'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. piyasa ekonomisti David Qu, bankaların kurumsal şirketlerin çeyreklik vergi ödemelerini merkez bankasına koymasıyla birlikte 600 milyar kadar yuanın finansal sistemi terk etmeye hazırlandığını belirtti.  

Qu, "Bu hafta böyle bir etkinin yaratacağı zirveyi görebiliriz ve bu yüzden Çin Merkez Bankası, piyasaya sunduğu yuan miktarını artırmaya başladı" dedi. 

Çin Merkez Bankası, Aralık ayında kısa vadeli kontratlarda yapmış olduğu faiz artırımının ardından Salı günü 63 günlük ters repo işlem faizini beş baz puan artırarak yüzde 2.95'e çekti.