Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:25'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, kar sezonunun hız kazanması ile birlikte, Asya Borsalarının çoğunda görülen düşüşlerin ardından, yön bulmakta güçlük çekti. ABD endeks vadeli kontratları, dolar ile birlikte yükselirken, altın Salı günkü düşüşünü sürdürdü.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Asya piyasalarının bazılarındaki satışlar ve ABD hisselerinde dün görülen düşüşlerin ardından, zayıf eurodan destek bularak, kayıplarını geri aldı ve önceki kapanış seviyelerine geldi. Ancak ABD endeks vadeli kontratları, şirket karlarının gelmeye devam etmesi ve Bank of America'nın finanansallarının tahminlerden iyi çıkması ile birlikte yukarı yönlü bir açılışı işaret ediyor. Euro, Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) gelen bazı sözlü müdahalelerin etkisi ile zayıflarken, yen ve İsviçre frangı dolar karşısında düşen diğer önemli para birimleri arasında yer aldı. ABD Hazine tahvilleri, ABD hükümetinin Cuma günü kapanmasının önlenmesi için Kongre'de gerçekleşen görüşmelerle birlikte değer kaybetti.

Traderlar, belki de 2018'in başından bu yana hisse senedi piyasalarında görülen güçlü yükselişi sorgulamalarından dolayı biraz mola vermiş görünüyor. Birçok perakendeciden gelen satış rakamları güncellemelerinin ardından, kar sezonu hız kazanıyor ve para yöneticileri, ralliyi sürdürmelerine destek olması için iyi haberler bekliyor. Öte yandan, tahvil yatırımcıları, ABD para politikasının beklenenden daha hızlı sıkılaştırılıp sıkılaştırılmayacağanı değerlendiriyor ve geçen haftaki sert satışların ardından sinirlerin yatışmasını bekliyor. Tahvillerde ayı piyasası söylemi, getiri eğrisindeki dikleşmenin fazla devam etmemesi ile birlikte fazla sürmemiş görünüyor.

Singapur'da UBS AG Wealth Management'ın Asya Pasifik hisse senedi ve kredi müdürü Hartmut Issel, "Hisse senetlerinde görülen sağlıklı bir düzeltmeden daha fazlasıydı," dedi ve "Son 2.5 hafta çok güçlüydü ve bazı durumlarda, bunun üç ya da dört hafta daha süreceğini tahmin etmemiz durumunda, tüm yıl için gördüğümüz potansiyelden vazgeçecektik" şeklinde görüş bildirdi.

Öte yandan, Batı Teksas petrolü (WTI), ABD'de stoklardaki düşüşün dokuzuncu haftaya yayılabileceğini göstermesi beklenen resmi veriler öncesi geriledi. Bitcoin'deki satış dalgası derinleşti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar:

*Şirket kar sezonu devam ediyor. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ve Goldman Sachs Group Inc. bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında yer alıyor.

*ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan Aralık ayı sanayi üretimi verisinin artış göstermesi ve böylelikle imalat sektörünün yılı güçlü bir şekilde tamamlaması bekleniyor.

*ABD'de Perşembe günü açıklanacak Aralık ayı konut başlangıçları verisinin, zorlu kış döneminin çalışmaları olumsuz etkilemesinden dolayı, son üç ayda ilk kez düşüş gösteresi bekleniyor.

*Kanada Merkez Bankası Çarşamba günü faiz kararını açıklayacak. Öte yandan Güney Kore, Güney Afrika ve Türkiye'nin merkez bankaları da politika toplantılarını gerçekleştirecek.

*Çin'de Perşembe günü 4. çeyrek GSYH büyüme ve Aralık ayı için sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:20'de yüzde 0.05'ten az yukarıda seyrediyordu.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 tırmanarak tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü göstererek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 tırmanarak yaklaşık 10 ayı zirvesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yukarı yönde hareket etti.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü göstererek 1.2213 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.3786 seviyesine geriledi ve son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 ile dört haftanın en büyük düşüşünü yaparak 110.83 seviyesine indi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez düştü.

*MSCI Gelişem Piyasalar Kur Endeksi yüzde 0.1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaptı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini yaparak yüzde 2.57 ile yaklaşık 10 ayın zirvesine çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az gerileyerek yüzde 0.56 ile bir haftanın en düşüğüne indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az gerileyerek yüzde 1.302 ile bir haftanın en düşüğüne indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 değer kaybederek varil başına 63.43 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Altın yüzde 0.1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaparak ons başına 1,336.45 dolara geriledi.

(16:25'te güncellendi)