Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD ile Türkiye arasında daha fazla gerginlik yaşanması ihtimaline kendilerini hazırlayan Türk Lirası traderları, -cari hesaptaki bozulmanın da etkisiyle- endişeli.

Tahvil ve hisse senedi alımlarıyla finanse edilen 44 milyar dolarlık açığın payı, Merkez Bankası verileri ve Bloomberg hesaplamalarına göre geçtiğimiz aylarda artarak yaklaşık üç yılın zirvesine ulaştı. Ülkeyi kolayca terkedebilecek bu sermayeye çok fazla bağlı olmak TL'yi yatırımcı algısındaki bir değişime karşı açık hale getirebilir.

Lira, önemli gelişen piyasalar arasında en yüksek volatiliteye göre düzeltilmiş faiz getirisini sunuyor. Merkez Bankası, Perşembe günkü politika toplantısında faizlerde değişikliğe gitmeyerek TL'nin carry trade cazibesini koruyabilir. Bloomberg anketinden çıkan sonuçlara göre faizlerde değişikliğe gidilmeyecek.

Buna karşın, Suriye'de Washington destekli milis kuvvetleriyle yaşanabilecek olası bir çatışma ihtimalini fiyatlayan traderlar, TL'nin bu hafta dolar karşısında yüzde 1'in üzerinde değer kaybetmesinde etkili oldu. Karşılaştırmak gerekirse dolar, Meksika Pesosu ve Güne Afrika Randı karşısında yaklaşık yüzde 1 yükseldi.

Londra'da UBS Group AG stratejisti Manik Narain, “Gelişmeler, ticaret dengesinin gelişen piyasalar arasında en hızlı bozulduğu zamanlardan birine denk geldi ve finansman konusunda gelişme sinyali yok.” dedi. Narain'in Dolar/TL 'de yıl sonu beklentisi 4.5 seviyesinde bulunuyor.

Bloomberg News