Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak. Piyasalarda genel beklenti; faiz oranlarında bir değişiklik olmayacağı yönünde. Uzmanlar enflasyonda düşüş beklentisi ve kurda azalan volatilite nedeniyle faizlerde bir değişiklik beklemediklerini belirtiyor.

QNB Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı Bloomberg HT'ye TCMB'den faiz artışı beklemediğini belirterek "Merkez Bankası önden karar alan bir banka değil, dolayısıyla şimdilik baz etkisiyle enflasyonun aşağı gelecek olmasını görüp bunu değerlendirir, kurda da aşırı volatilite olmadıkça mümkün olduğu kadar beklemeyi tercih edecektir..

Yoksa enflasyon beklentilerinin bu kadar bozulduğu, hane halkının dolara yöneldiği bir ortamda beklentileri kırmak adına bir miktar faiz artırımı gerekiyor ama yapmayacaktır" diye konuştu.  

"SÜRPRİZ FAİZ ARTIŞI BÜYÜK ETKİ YAPAR"

Pazı, MB'nin sürpriz bir faiz artışı yapmasının piyasalarda çok büyük etki yapacağını ve kredibilite artışına neden olacağını söyledi.

Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert ise bundan sonraki süreçte faiz artışlarından ziyade faiz indirimlerinin konuşulacağını belirtti. Cömert "Merkez Bankası eğer faiz artıracaksa dolara değil , enflasyona bakarak bu kararı vermeli. Manşet enflasyon 2003'ten bu yana, çekirdek enflasyon 2004'ten beri en yüksek noktada. Merkez Bankası'nın hedefi ise %5.

Bundan sonraki süreçte Merkez Bankası'nın ne zaman faiz indireceğini konuşacağız. Faizde yakın zamanda bir hareket görmeyeceğiz. Yılın son çeyreğinde eğer kurda bir şok görmezsek o zaman yılı % 9 - 9.5 civarında enflasyonla kapama ihtimalimiz var, bu nedenle Merkez Bankası'nın yaz aylarından itibaren piyasaları faiz indirimine dahi hazırlaması söz konusu olabilir" değerlendirmesini yaptı.

"ŞAHİN DİL KULLANIR"

Odeabank Ekonomisti Şakir Turan son 1 aylık dönemdeki gelişmelerin yeni hamle yapılması için erken olduğunu gösterdiğini, faizlerin değiştirilmeyeceğini ancak şahin bir dil kullanabileceğini belirterek "hatta ben daha önceki açıklamasında olduğu gibi çekirdek enflasyona atıfta bulunacağını düşünüyorum." dedi.

Doç. Dr. Atılım Murat ise Ocak ay enflasyonunda ciddi düşüş olacağını, bankanın da enflasyonu görmek isteyeceğini, şu an değişiklik beklemediğini kaydetti.