Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rabobank'ın Perşembe günkü araştırma raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika toplantısına ilişkin beklentilere değinildi.

Gelilen piyasalar döviz stratejisti Piotr Matys'in kaleme aldığı raporda, “2017 sonunda GLP faizinin 50 baz puan artırılmasının ardından TCMB'nin para politikası parametrelerini değiştirmemesini bekliyoruz.” ifadesi yer aldı.

Raporda, enflasyon görünümünün önemli ölçüde iyileşmemesi işaret edilerek, Merkez Bankası'nın sıkı duruşunu koruyacağı belirtildi.

Türk Lirası'nın para poitikasını şekillendiren en önemli unsur olmayı sürdürdüğü ifade edilen raporda, Başkan Çetinkaya'nın TL'nin son dönemdeki görece sakin seyrinden doğan bir miktar rahatlığı ifade edebileceği dile getirildi.

Jeopolitik gerginliğin TL üzerindeki etkisine değinilen raporda, “Bu haftaki fiyat hareketi liranın jeopolitik gelişmelere ne kadar hassas olduğunu -muhtemelen öyle olmayı sürdürecek- gösterdi.” dendi.

Raporda önemli para karşısında zayıf seureden doların yılın ilk çeyreğinde CEEMEA paraları karşısında yukarı yönlü düzeltme hareketi yapacağı yönündeki bekletinin altı çizilirken, bu yükselişin Dolar/TL 'yi 4.20 hedefine yaklaştıracağı vurgulandı.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) teşvik programını kademeli olarak geri alacağı şeklindeki beklentilerinin Euro/TL kurunda bu yıl 5.00 psikolojik hedefinin aşılması için yeterli olacağı ifade edildi.

Raporda, “Euro/TL ve dolar/TL'dek, görece boğa senaryolarına dayanarak, TCMB'nin bu yıl faizleri artırmasını bekliyoruz. Aralık'ta gidilen 50 baz puan artırım -100 bp'lık piyasa beklentisi ve bizim 150 bp'lık daha şahin beklentilerimizin çok altında- Merkez Bankası'nın para politikasını önemli ölçüde sıkılaştırma konusunda isteksiz olduğunu gösterdi. Bu nedenle, TL'nin olası kayıplarının daha fazla artırımla sonuçlanabilecek olmasına karşın, TCMB'nin faizleri 2018'de 'sadece' 100 bp artırmasını bekliyoruz.” dendi.