Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası bugün faiz oranlarında beklendiği gibi değişikliğe gitmezken enflasyon söyleminde dikkat çeken değişiklik yaptı. Daha önceki metninde "Enflasyonda belirgin bir iyileşme olana dek (sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir)” söylemi, bu metinde "enflasyonda baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme” ibaresiyle değiştirildi. 

Gün boyu 3.79-3.80 seviyelerinde dalgalanan kur açıklama sonrası 3.78'e kadar geri çekildi. HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy jeopolitik risklerin TCMB açıklamasının TL üzerindeki olumlu etkisini sınırlandırabileceğine dikkat çekti. Aksoy "Açıklamada bir önceki açıklamaya göre önemli denilebilecek tek değişiklik Merkez Bankası’nın “Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasında sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir” cümlesinde “baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız” ifadesini eklemiş olması...

Piyasalar açısından jeopolitik risklerin yüksek olduğu bir ortamda Merkez Bankası’nın para politikasını sıkı tutmak konusunda daha baskın bir ifade kullanmasının TL’deki olumlu etkisi sınırlı kalabilir görünüyor." diye konuştu. 

"SIKI DURUŞ BİR SÜRE DAHA DEVAM EDECEK"

Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli ise bu metine bakılırsa bankanın sıkı duruşunu bir süre daha sürdüreceğini söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu "Merkez'in temel mesajı; 'enflasyonda beklenti yüksek kaldığı sürece ben de sıkı durmaya devam edeceğim' oldu" diye konuştu.

HSBC Gelişen Ülkeler Başstratejisti Murat Ülgen kararda sürpriz olmadığını, açıklamada ihtiyatlı tonun bir miktar arttığını bunu da piyasaların olumlu yorumladığını söyledi.