Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine destekli kredi garanti uygulaması kapsamında yeni kefalet limiti tahsisine ilişkin Hazine Müsteşarlığı ile Kredi Garanti Fonu AŞ arasında imzalanan protokol törenine katıldı.

Şimşek, yeni kefalet limiti tahsisine ilişkin Hazine Müsteşarlığı ile Kredi Garanti Fonu arasında bir protokol imzalanacağını ve bu protokol sayesinde çok etkili bir politika aracına dönüşen KGF'nin tekrar devre girmiş olacağını belirtti.

KGF ile yeni protokol 55 milyar TL'lik kısmı kapsayacak; 50 milyar TL'si yeni kefalet, 5 milyar TL'si geri dönüşlerden oluşacak. 55 milyar TL'nin 25 milyar TL'si imalat sanayi, 15 milyar TL'si ihracatçılara kullandırılacak. Mehmet Şimşek'in açıklamaları şöyle:

Hazine destekli KGF 2016 yılında Türkiye ekonomisinin karşı karşıya kaldığı şoklara karşı çok etkili bir politika aracı gördü. Geçen seneki büyümede önemli katkı verdi.

Mart 2017'de hatırlarsanız 200 milyarlık kefalet limitinin tahsisi için tören yapılmıştı. Ondan sonra çok etkili sonuçlar doğuran yeni mekanizma devreye girdi.

Türkiye'nin üretim kapasitesini ve ihracatı artırması gerektiğini belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, bu nedenle önümüzdeki dönem KGF'de kullandırılan kredilerden yaşanacak geri dönüşlerin tekrar kullandırılacağını söyledi.

KGF kredilerinde bugüne dek yüzde 7 kayıplar karşılaşılacağının öngörüldüğü ancak bu oranın yüzde 1 düzeyinin dahi altında olduğu belirtildi. 

İSTİHDAM VE BÜYÜMEDE ETKİSİ BÜYÜK

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KGF'nin krediye erişim noktasında istihdam ve büyümede anlamlı sonuçlar doğurduğunu ve bunda 2016 yılında sistemde yapılan değişikliklerin önemine dikkati çekti.

Şimşek'in açıklamasından satır başları şöyle:

Hazine aslında 2009'dan beri KGF'nin içinde kefalet imkanlarının ve limitlerinin sınırlı olması, kapsamının nispeten daha dar olması nedeniyle 2009-16 döneminde etkisi dar oldu.

2016'da sistem değişikliğiyle birlikte bunu çok daha etkili bir araca dönüştürdük. Kefalet limiti yapılan düzenlemeyle 250 milyar liraya dek çıkarıldı. İmkan artınca kapsamı da genişledi, daha geniş yararlanıcı bir kitleye ulaşıldı. İhracatçıya yüzde 100 kefalet ihracatın önünü açtı.

AFRİN'İN EKONOMİYE ETKİSİ SON DERECE SINIRLI

Mehmet Şimşek, KGF komisyonlarının çok düşük olduğunu ve onbinde üç ile çalıştığını belirtirken bir takım yatırımlar olacağını ve sonrasında yeni alan açılacağını ifade etti. Başbakan Yardımcısı sözlerine şöyle devam etti:

Geçen sene 200 milyarlık kefaletle 218 milyar liralık kredi kullandırıldı. Kredilerin büyük kısmı kobilere gitti, 203 bin firmaya gitti. Bu da sistemin ne kadar kapsayıcı ve finansmana erişimi ne kadar kolaylaştırdığını gösteriyor.

Afrin operasyonunun ekonomiye yansımasını da değerlendiren Şimşek, "Operasyonun ekonomiye etkisi son derece sınırlı. Bütçemiz güçlü, mali alanımız çok. Yatırımcılarımız rahat olsun etki sınırlı kalacak; kısa sürecek bir operasyon ve Türkiye'nin önümüzdeki dönemde terör riskini azaltacaktır." dedi.

Başbakan Binali Yıldrım da dünkü açıklamasında "Türk ekonomisi ufak tefek operasyonlardan etkilenmez" demişti.

haberturk.com