Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), 2018 ve 2019 yılları için küresel büyüme tahminlerini yükseltti.

Fon, Ekim ayındaki her iki yıl için büyüme tahminini 0.2'şer yüzde puanı artırarak yüzde 3.9'a çıkardı. Bu, küresel ekonominin finans krizinden sonra sıçrama yaptığı 2011 yılından bu yana en hızlı büyümeyi işaret ediyor.

IMF, Dünya Ekonomik Görünümü raporu güncellemesini yayımladı raporda, küresel büyümenin, ABD vergi indirimlerinin işletmeleri yatırım yapmaya teşvik etmesinden dolayı, son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaşacağını kaydetti.

IMF'in küresel büyüme için yaptığı yukarı güncellemenin yarısı ABD'de Cumhuriyetçilerin Aralık ayında onayladığı vergi indirimlerinden kaynaklandı.

IMF, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2.7 büyüyeceği tahmininde bulundu. Bu, Ekim ayı tahmininin 0.4 yüzde puanı yukarısında.

Ancak IMF, vergi planının ABD büyümesini 2022 yılından sonra azaltacağını, zira bazı vergi indirimlerinin süresinin dolacağını ve ABD yönetiminin bütçe açıklarını durdurmak için harekete geçeceğini kaydetti.

IMF öte yandan Euro Bölgesi ekonomisinin 2018 yılı için büyüme tahminini 0.3 yüzde puanı artırarak yüzde 2.2'ye çıkardı.

IMF, Japonya'nın da bu yıl için büyüme tahminini artırdı ve 0.5 yüzde puanı yükselterek yüzde 1.2'ye getirdi.

Fon Çin'in 2018 büyüme tahminini Ekim'e göre 0.1 yüzde puanı artırarak yüzde 6.6'ya yükseltti.

IMF Türkiye için tahmini güncellemedi. Fon Ekim ayında Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3.5 büyüyeceği tahmininde bulunmuştu.