Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed faiz artırımlarını sürdürürken doların canlanmasını bekleyen traderların, bu beklentilerin pek doğru olmayabileceğini görmek için sadece ABD'nin son sıkılaştırma dönemine bakması gerekiyor.

Credit Suisse Group AG ve Amundi Pioneer Asset Management'ın ilettiği mesaj tam olarak bu; her iki aracı kurum da 2004'ün küresel makro şartları ile şimdi arasında birçok benzerlik görüyor. Avrupa ve Çin'de iyileşen görünüm, yükselen emtia fiyatları ve yurt dışında azalan teşvikler ABD'nin faiz artırımı görünümünü mali genişlemesini gölgede bırakıyor.

Dahası, Washington'da harcamaların kördüğüme dönüşmesi, geçtiğimiz yıl halihazırda yüzde 9'un üzerinde gerilemiş doların karşı karşıya olduğu siyasi engellerin altını çiziyor.

Kongre binasındaki kanun yapıcıların üç gündür kapalı olan hükümeti yeniden açmak için harekete geçmelerine karşın, trader, yatırımcı ve stratejist beklentileri ABD Doları'nın baskılanmayı sürdüreceği yönünde.

New York'ta Credit Suisse Döviz stratejisi küresel yöneticisi Shahab Jalinoos, yaklaşık on beş yıl öncesine değinirken “O dönemin kilit özelliği ABD büyümesinin destekleyici olmasına karşın, küresel büyümenin de öyle olmasıydı. O dönem bana doların daha da zayıflayabileceğini işaret ediyor.” dedi. Jalinoos, “Böyle devam ederse, doların şimdiden bir yıl sonra yüzde 10 aşağıda olmaması için bir neden görmüyorum.” diye devam etti.

2004'teki durum, dolar boğalarının on yıl sonraki zor durumuna ışık tutuyor. Euro Bölgesi'de büyüme ABD'yi geçtiğimiz iki yılda aştı. Çin ekonomisinde yön yukarı ve 2010'dan beri ilk kez yıllı bazda hız kazanıyor. Emtia fiyatları 2015'ten beri görülen en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) 2018 yılına ilişkin küresel büyüme tahminini Pazartesi günü yüzde 3.9'a (2011'den beri en hızlı büyüme) yükseltti.

Amundi Pioneer Asset Management portföy yöneticisi Paresh Upadhyaya, “Önceki döneme benzer olarak hızlı büyüyen ekonomilerin paraları büyük bir ihtimalle ileriki yıllarda doları gölgede bırakacak. Ekonomiyi mevcut durumda 'patlıyor' şeklinde tanımlamam, ama büyüme net bir şekilde 2000 ortalarında bu yana en sağlam zeminde. Bu, doların çok cansız olmasıyla ilgili değil, daha çok dolar-dışı bir hikaye.” dedi.