Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonları tarafından kullanılan gelişmiş portföy teknikleri, volatiliteyi hedefleyen yazılımlar, istatistiksel arbitraj. Bazen ABD hisse senedi piyasaları, hızla kötü sonuçlanabilecek büyük bir bilim projesi gibi görünüyor.

Pazartesi günü ABD piyasalarında bir şeyin ters gittiğini anlamak zor değil. Dow Jones Endeksi'nin 1,597 puanlık düşüşünde neyin etkili olduğunu tam olarak söylemek imkansız olsa da birçok insan çılgınca satış yapan robotları işaret ediyor. New York'ta 15:00'ten sonraki 15 dakika içerisinde satış emirleri o kadar hızlı yağdı ki bundan nefes alan hiç kimse sorumlu olamaz.

Sonuç, geçen hafta öncesinde tüm zamanların en sakin piyasalarından birinde işlem yapan yatırımcılar için sinir testi oldu. Geçen hafta geçmişte herhangi bir noktasından yüzde 3'ün üzerinde hiç düşmeme konusunda en iyi seriyi yakalayan S&P 500 Endeksi günü yüzde 4.1 ekside sonlandırdı. Endeksin kaybı geçtiğimiz Pazartesi'den bu yana yüzde 7.8 oldu.

Ulin & Co. Wealth Management'den Jon Ulin, “Müşterilerimizi arıyoruz ve 1,600 puanlık gün içi düşüşün makro kaynaklı olaylardan ve insan kaynaklı olmaktan ziyade önemli ölçüde algoritmalara ve yüksek frekanslı işlemlere (HFT) bağlı olduğunu anlatıyoruz.” dedi.

Dow Jones ve S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 07:30'da yüzde 0.8 artıda seyretti.

Bloomberg News