Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Perşembe günü dalgalandı. ABD endeks vadeli kontratları, yatırımcılar piyasalarda son dönemde yaşanan ve volatiliteyi yükselten kargaşanın etkilerini değerlendirirken düştü. Yuan, Çin ticaret rakamlarının beklentiyi karşılamamasına ve ülkedeki politika yapıcılarının para birimindeki kazançları dizginlemek adına çabalarını artıracağı spekülasyonuna bağlı olarak 2015 yılının Ağustos ayından bu yana olan en büyük düşüşünü yaptı. 

 

Japonya'da hisseler, kazançlarını silmesinin ardından yükseldi. Çin hisseleri düştü ve Hong Kong'da işlem gören hisseler dalgalandı. ABD'de 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, Çarşamba günü gerçekleşen tahvil satışında zayıf olan talebe bağlı olarak erken kazançlarını azalttı ve faiz, yeniden dört yılın en yüksek seviyesine çıktı. Dolar, erken kayıplarını sildi. 

Fed'in bu yılki sıkılaşma planını hızlandırabileceğine ilişkin endişeler, tahvillerdeki yukarı yönlü hareketi tetikledi. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, sürdürülebilir enflasyonun daha fazla faiz artışına yol açabileceğini belirtti. Hisse senedi piyasasındaki boğalar, "fiyatlar düşükken al" prensipini uyguluyor. 

ABD hisse senetlerine Çarşamba günkü işlemlerin son 15 dakikasında gelen sert satışların öncesinde göstergeler, seans boyunca yüksek bir işlem hacmiyle birlikte dalgalandı. Cboe Volatilite Endeksi, yeniden gevşedi, ancak yine de gösterge, 1990'dan bu yanaki ortalamasının yaklaşık yüzde 40 üzerinde seyretti. 

Piyasalar

*Japonya'da Topix Endeksi, Tokyo'da saat 14:14 itibarıyla yüzde 1.2 yükseldi ve Nikkei 225, yüzde 1.4 yukarıdaydı.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi, fazla değişmedi. Güney Kore'de Kospi Endeksi, yüzde 1 yükseldi.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi, yüzde 0.7 yukarıda seyretti. Shanghai Bileşik Endeksi, üçüncü günde de düşerek yüzde 1.5 kaybetti.

*S&P 500 endeks vadelileri, yüzde 0.2 yükseldi. 

*MSCI Asya Pasifik Endeksi,  yüzde 0.6 yükseldi. 

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü elde ettiği yüzde 0.6'lık kazancın çoğunu koruyarak fazla değişmedi. 

*Yen, dolar karşısında yüzde 0.2 düştü ve parite, 109.53'e çıktı.

*Yuan, yüzde 0.8 kadar değer kaybetti.

*ABD'de 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, 2 baz puandan daha fazla düşerek yüzde 2.81'e indi. 

*Bloomberg Emtia Endeksi, yüzde 1.2 ile 12 haftanın en  sert düşüşünü gerçekleştirmesinden sonra fazla değişmedi.

*Batı Teksas Petrolü (WTI), yüzde 0.4'lük bir düşüşle varil başına 61.57 dolara indi ve beşinci günde de aşağı yönde hareket etti.

*Altın, yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,314.09 dolardan işlem gördü.