Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30'da güncellendi)

Yatırımcılar, Avrupa ve Asya'da hisse senetlerinin yükselmesi ile birlikte, hisse senedi piyasalarındaki satış dalgası ve volatilitede 2015'ten bu yana görülen en büyük artış sonrası biraz rahatladı. Dolar ve ABD Hazine tahvilleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın bütçe teklifinin partisinin bütçeyi 10 yıl içinde dengeye kavuşturacağı yolundaki hedefini gözardı etmesi ile birlikte değer yitirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, madencilik ve kimya şirketlerinin öncülüğünde yükseldi. Dolardaki düşüş, metallerdeki yükseliş ve ham petrolün altı günlük düşüşünü sonlandırması ile birlikte emtiayı destekledi. Japonya piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalıydı. Güney Kore hisse senetleri ve won, Devlet Başkanı  Moon Jae-in'in Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un'dan görüşme daveti almasının ardından yükseldi.

Ancak traderlar, S&P 500 Endeksi'nin faizlerin artacağı endişesi ile yüzde 5.2 düşerek son iki yılın en kötü haftasını yaşaması ile birlikte, hisse senetlerinde geçen hafta görülen sert dalgalanmaların ardından tedirgin kalmaya devam ediyor. Cboe Volaitilite Endeksi Pazartesi günü, türbülansın patladığı Ocak ayının sonlarından bu yana yaklaşık üç kat artmasının ardından düştü.

Yatırımcılar, Çarşamba günü açıklanacak olan ABD tüketici fiyatları versinin bira kaygıyla bekliyor. Hisse senetleri üzerindeki baskılar ABD Hazine tahvil piyasasından ve enflasyon görünümünden kaynaklanıyor. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvilleri Pazartesi günü, Fed'in faiz artırımlarını hızlandırabileceği endişesi ile yükseldi ve dört yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Asya hisse senetleri, Kore yarımadasında gerilimin azalmasından destek buldu. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Washington Post'a yaptığı açıklamada, ABD'nin Kuzey Kore'nin nükleer programına ilişkin görüşmelere katılmaya hazır olduğunu söyleyerek, bu konudaki politikalarının değiştiğini işaret etti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Başkanı Donald Trump Pazartesi günü 2019 bütçesinin ana hatlarını sunacak.

*Çin'de Köpek Yılı'nın başlangıcı ile birlikte yeni yıl kutlamaları başlıyor. Bu kutlamalar, aralarında Hong Kong, Tayvan, Singapur, Malezya ve Endonezya'yı da içeren Asya'nın önemli bölümünü kapsıyor. Çin'de anakara piyasaları 15-21 Şubat arası kapalı olacak.

*Güney Amerika Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın kaderi, iktidardaki Afrika Ulsal Kongresi'nin üst düzey yetkililerinin yeni yönetime geçişi sonuca bağlamak için toplanacakları Pazartesi günü belli olacak.

*ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan tüketici fiyatları endeksinin Ocak ayında, ekonomistlerin tahminlerine göre, ılımlı bir hızda artması bekleniyor. ABD'de yine Çarşamba günü açıklanacak olan perakende satışlar verisi muhtemelen üst üste beşinci ayı da yükselişle geçecek.

*Japonya'da Çarşamba günü gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisi açıklanacak. Japonya'nın bu veri ile birlikte 1990'ların ortasından bu yana görülen en uzun süreli büyüme döneminin daha da uzaması bekleniyor.

*Kar sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında Bunge, TripAdvisor, SunPower, Con Edison, Bombardier, Heineken, Loews, Michelin, PepsiCo, MetLife,Cisco, Japan Post Bank, Credit Suisse, Nestle, Airbus, Allianz, Telstra, Coca-Cola, Deere, Eni, Credit Agricole ve Campbell Soup yer alıyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:21'de yüzde 1.4 yukarıda seyrediyordu.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.4 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.,

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 1.2 yükseldi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1.2 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 1.2263 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.3856 seviyesine tırmandı.

*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 11.9635 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan tırmanarak yüzde 2.88 ile dört yılı aşkın sürenin zirvesine ulaştı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan artarak yüzde 0.77 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan artarak yüzde 1.605'e çıktı ve yaklaşık 22 ayın en yüksek seviyesini gördü

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.7 ile yaklaşık 3 haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 60.22 dolara çıktı ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yükseldi.

*Altın yüzde 0.2 ile son bir haftanın en büyük yükselişini yaparak ons başına 1,319.12 dolara çıktı.

*Londa Metal Borsası (LME) bakır yüzde 1.2 yükselerek ton başına 6,837.00 dolara çıktı ve son bir haftada ilk kez yükseldi.

(15:30'da güncellendi)