Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nomura Gelişen Piyasalar Ekonomisti İnan Demir Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında Açıl Sezen'in sorularını yanıtladı. Demir geçen haftaki piyasa hareketlerinin çok sert olduğunu, bu hafta daha 'mutedil' piyasa hareketleri görülebileceğini belirtti.

Demir "Çarşamba günü açıklanacak ABD çekirdek enflasyon beklendiği gibi gerilerse piyasalar daha mutedil olur. Ama uzun vadede tahvil faizlerinde yükseliş eğilimi piyasayı rahatsız edebilir. ABD'deki mali destek paketinin onaylanmasıyla beraber bizim ABD ekonomik araştırma ekibimiz Fed'den faiz artış beklentisini bu yıl için 4'e çıkarttı. Sene sonunda 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 3.25'e gelmesini bekliyorlar, bunlar riskli varlıkların tümünü rahatsız edecek" dedi.

"TÜRKİYE NEGATİF AYRIŞABİLİR"

Tahvil faizlerinde yükselişin dış finansman ihtiyacı yüksek olan ülkeleri daha olumsuz etkileyeceğini belirten Demir "ABD'deki faiz görünümüne bakınca Türkiye'nin olumsuz etkilenmesini beklemek lazm. Jeopolitik riskler de eklenince Türkiye biraz daha negatif ayrışma potansiyeline sahip ülkelerden biri" dedi.

Demir Türkiye'nin ihracat gelirlerinde euronun ağırlığının daha fazla olması nedeniyle güçlü euro trendi devam ederse Türkiye için biraz daha olumlu olabileceğini belirtti. Demir "ama bunun dışında yükselen faiz tablosunun bizim için çok olumlu sonuçları olmayacak" diye konuştu.

Demir TCMB beklentilerine dair ise "şu anki tabloda enflasyon görünümü ve TL'deki nispi istikrar Merkez Bankası'nın faizi artırmaması için yeterli sebep sunuyor." dedi.