Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:40'ta güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, piyasaların geçen haftaki sert satışların ardından yön bulmakta güçlük çekmesi ile birlikte, Asya seansındaki aşağı hareketi izleyerek geri çekildi. Dolar önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer yitirirken yen ralli yaptı ve ABD Hazine tahvilleri yükseldi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, iki günlük yükselişin ardından, ABD hisse senetlerinin açılışta aşağı yönde hareket edebileceğini işaret etti. Japonya hisse senetleri, yenin Kasım 2016'dan buyana en yüksek seviyesine ralli yapmasının ardından kazancını geri verdi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 2.89 seviyesini gördükten sonra geriledi. Emtia grubu, metallerin yükselmesi ve altının üs üste iki günlük kazanca hazırlanması ile birlikte zayıf dolardan destek aldı. Sterlin, İngiltere'de enflasyonun ocak ayına yüzde 3 seviyesinde tutunduğunu gösteren verinin ardından değer kazandı.

Küresel hisse senetlerinde dün görülen yükseliş, ABD hisse senetlerinde geçen hafta 2 trilyon dolarlık bir erimeye neden olan volatilitenin sonuna gelidndiği konusunda yatırımcıların kafalarını rahatlatmaya yetmedi. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan tüketici fiyatları verisi, hisse senetlerinde görülen satış baskısın enflasyon görünümünden kaynaklanması ile birlikte, yön konusunda bazı işaretler verebilir.

hedge fonları ve diğer büyük spekülatörler, ABD Hazine tahvil vadelileri için açtıkları pozisyon sayısını rekor seviyeye çıkardı ve bu durum, 2018 yılında tahvil piyasasında görülen satış dalgasubub önümüzdeki günlerde yeniden başlayabileceğini işaret ediyor. Goldman Sachs Asset Management'tan bir yatırımcı, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizinin, piyasanın Fed'in daha hızlı parasal sıkılaştırılmaya gidilebileceği beklentisini fiyatlaması ile birlikte önümüzdeki altı ay içinde yüzde 3.5'e kadr yükselebileceği tahmininde bulundu.

Öte yandan, Güney Afrika randı, Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın iktidardaki Afrika Ulsal Kongresi'nin gnüllü olarak istifa etmesi yönündeki talimatına uymayı reddetmesinin ardından dalgalı seyretti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin'de Köpek Yılı'nın başlangıcı ile birlikte yeni yıl kutlamaları başlıyor. Bu kutlamalar, aralarında Hong Kong, Tayvan, Singapur, Malezya ve Endonezya'yı da içeren Asya'nın önemli bölümünü kapsıyor. Çin'de anakara piyasaları 15-21 Şubat arası kapalı olacak.

*ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan tüketici fiyatları endeksinin Ocak ayında, ekonomistlerin tahminlerine göre, ılımlı bir hızda artması bekleniyor. ABD'de yine Çarşamba günü açıklanacak olan perakende satışlar verisi muhtemelen üst üste beşinci ayı da yükselişle geçecek.

*Japonya'da Çarşamba günü gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisi açıklanacak. Japonya'nın bu veri ile birlikte 1990'ların ortasından bu yana görülen en uzun süreli büyüme döneminin daha da uzaması bekleniyor.

*Kar sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında Bunge, TripAdvisor, SunPower, Con Edison, Bombardier, MetLife, Cisco, Japan Post Bank, Credit Suisse, Nestle, Airbus, Allianz, Telstra, Coca-Cola yer alıyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:42'de yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.6 geriledi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.5 ile yaklaşık 3 haftanın en büyük düşüşünü göstererek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.2343 ile son bir haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 1.1 ile yaklaşık beş haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 107.49 ile 15 ayın en güçlü seviyesine ulaştı.

*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 11.892 ile bir haftayı aşkın sürenin en güçlü seviyesini gördü.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.6 ile yaklaşık üç haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.3921 ile son bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 3 baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 2.83'e indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan ile bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 0.73 ile son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 1.576 seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı teksas petrolü (WTI) yüzde 0.3 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 59.46 dolara çıktı.

*Altın yüzde 0.6 ile yaklaşık üç haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek ons başına 1,330.10 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 1.8 ile yaklaşık üç haftanın en büyük yükselişini yaparak ton başına 6,954.50 dolar ile bir haftanın zirvesine tırmandı.

(14:40'ta güncellendi)